Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 282 днів. За цей час ми опублікували 23528 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

У січні Suziria Group разом з UAnimals запустили благодійний проєкт Tails Changes. У рамках кампанії група компаній, до якої входить мережа MasterZoo, пожертвувала близько 2 мільйонів гривень на відбудову притулку «Бест Френдз» для порятунку тисячі життів домашніх улюбленців у майбутньому. Притулок знаходиться в селі Фасова Макарівського району Київської області й з початку повномасштабного вторгнення двічі постраждав від ворожих обстрілів.

До 24 лютого в притулку проживало більше ніж 1300 підопічних, зараз власники намагаються розмістити близько 300 котів та 500 собак у вольєрах. Ще сотні чотирилапих бігають довкола притулку. Велика частина основної будівлі і вольєрів зруйновані, тому нових тварин наразі не приймають. Як виняток, притулок врятував понад двісті котів та собак, евакуйованих з Бахмута, Краматорська, Харківської області та Донецької області.

«Suziria Group разом з UAnimals дослідили роботу притулку «Бест Френдз» й зрозуміли, що найбільшим викликом є будівництво ветеринарного комплексу, який може врятувати близько тисячі життів кожного року. Також це є запорукою системної роботи із стерилізацією та вакцинацією, які позитивно впливають на проблему збільшення кількості безпритульних тварин та значно полегшують процес їх адопції в родини», –  розповіла співвласниця Suziria Group Поліна Кошарна.

Після його побудови притулок матиме два операційних місця, що дасть можливість врятувати вдвічі більше хвостатих життів. Наразі в «Бест Френдз» йдуть ремонтні роботи. Ветеринарний комплекс планують відкрити вже в травні-червні цього року.

«А до оздоблення ми запросили долучитися молодих талановитих дизайнерів та художників. Разом з UAnimals та притулком ми вже провели конкурс, обрали переможця і ведемо перемовини щодо подальшого дизайну фасаду», – зазначила Поліна Кошарна.

Олександр Тодорчук, засновник UAnimals, розповів, що від початку повномасштабного вторгнення проблем в українських притулків побільшало в рази. Зокрема, багато притулків опинилися в окупації та в зоні ведення бойових дій і знаходяться на межі виживання. Фактично всі вони стикнулись з логістичними та фінансовими проблемами з постачаннями кормів та ветеринарних препаратів.

«Проблематика полягає і в тому, що потрібно активно розвивати програми адопції, аби якомога більше людей брали тварин із притулків, а не купували породистих. Глобальніше – в Україні потрібно ввести відповідальність власників, для того, щоб людина, яка бере тварину, несла за неї відповідальність. Тому що на сьогодні, на жаль, є в тому числі люди, які можуть викидати свою тварину й таким чином збільшувати кількість безпритульних тварин», – зазначив Олександр Тодорчук.

Метою проєкту є привернення уваги суспільства до теми безпритульних тварин та популяризація свідомого «усиновлення» чотирилапих небайдужими українцями. Благодійники прагнуть разом з притулками по всій Україні впроваджувати нове бачення системи адміністрування і дотримання міжнародних стандартів в роботі та адопції домашніх улюбленців.

За словами Поліни Кошарної, для вирішення цієї проблеми у довгостроковій перспективі потрібне партнерство з державою, громадськими організаціями, ЗМІ, іншими зацікавленими бізнесами та свідомими українцями.

Безпритульні тварини та основні проблеми, викликані війною

Наразі ситуація зі збільшенням кількості безпритульних тварин загострилась. За даними зоозахисних організацій та волонтерів, в Україні нараховується близько 150 тисяч тварин, що потребують допомоги. На сьогодні частина притулків по всій країні зазнали руйнувань, а інші – переповнені.

«Згідно інформації ініціативи Save Pets of Ukraine, внаслідок війни кількість тварин в притулках та на утриманні зооволонтерів стрімко зросла (від 20 до 100%). Як наслідок – зросли їхні потреби, особливо у кормах, ветеринарній підтримці та ліках. Водночас, притулки зіштовхнулись зі значним ресурсним голодом. Основне джерело фінансування – пожертви українців – знизилось через міграцію та падіння рівня доходів. А тому притулки все більше сподіваються на допомогу свідомого бізнесу та донорських організацій», – додає Поліна Кошарна.

Олександр Тодорчук зазначає, що збільшення кількості безпритульних тварин пов’язане з різними причинами. Серед них – деякі тварини втратили власні домівки, деякі губилися, когось покинули й вони опинялись на вулицях. Наразі також є досить велика проблема, пов’язана з низьким рівнем стерилізації тварин.

«Коли на вулиці потрапляють вчорашні домашні тварини, не стерилізовані, то мова одразу йде не про одну безпритульну тварину, а про масштабування кількості таких тварин в рази. Власне тому UAnimals активно займається та запускає програми, в рамках яких волонтери стерилізують тварин. Це стратегічне питання, стратегічний процес. Якщо у вас є домашня тварина, то її краще стерилізувати, й в жодному разі не відпускати на самовигул. Окремо хочу сказати, що зараз прийшла весна й скоро відкриється дачний сезон. У мене величезне прохання – якщо у вас живе якась тварина на дачі, то так само стерилізуйте її, обмежуйте самостійний вигул. І, найголовніше – коли дачний сезон буде закриватися, то не покидайте цих тварин там. Адже коти самі не можуть вижити взимку на дачах, а покинуті песики можуть збиватися в зграї, що лякає людей. Пам’ятайте істину – тварин безпритульними роблять люди. Тому варто пам’ятати, що саме від них залежить їх доля», – рекомендує засновник благодійної організації.

Як реагують безпритульні тварини та бойові дії та яка нині ситуація з адопцією тварин

Безпритульні тварини, як і дикі, потрапляють на міни, розтяжки, залишені російськими військовими. У багатьох притулках, яким допомагає UAnimals, є немало випадків, коли у тварин, особливо стареньких собак й котів, від звуків вибухів розривається серце й вони помирають. Тварини панікують, через це часто можуть вибігати на дорогу.

Засновник UAnimals закликає українців допомагати та підтримувати діяльність організацій чи волонтерів, які вивозять тварин із зони бойових дій та допомагають їм системно.

Адопція тварин під час війни

На сьогодні, як і раніше, немає зведеної статистики по адопції. Це, в принципі, збалансована історія: де, з одного боку, певними хвилями збільшується кількість людей, які беруть тварин із притулків, а, з іншого, є дуже багато тварин, покинутих їхніми власниками.

«Щодо адопції, то я завжди раджу: якщо ви хочете взяти тварину додому, то в першу чергу подумайте про те, щоб взяти тварину з притулку, або з вулиці. Але тут хочу додати один важливий момент, що війна продовжується, і я маю величезне прохання – максимально відповідально поставитись до цього питання. Якщо вам доведеться евакуюватися з вашого міста, то ви маєте брати на себе відповідальність і взяти цю тваринку з собою, потурбуватись про неї також. Бо немає нічого гіршого, якщо вже одного разу зраджена тварина, буде знову зраджена людиною, яка її прихистила. Подумайте і зрозумійте, що це відповідальність», – закликає Олександр Тодорчук.

Розуміючи актуальність цієї проблеми, Suziria Group намагається здійснювати системний вплив на зменшення кількості безпритульних тварин через розвиток програми адопції та роботи з притулками.

«У той час, як більшість притулків для тварин перебувають на межі виживання, ми не могли залишитися осторонь й, окрім щомісячної допомоги та інших благодійних проєктів Suziria Group, прийняли рішення організувати проєкт з адопції, який буде закривати не лише точкові потреби, а вирішувати питання безпритульних тварин комплексно», – додає Поліна Кошарна.

Так, за останній рік Suziria Group передала притулкам, розплідникам, благодійним та громадським організаціям, волонтерам та приватним особам-опікунам тварин більше ніж 160 тонн кормів для котів та собак та понад 13 тисяч штук ветеринарних препаратів на суму близько 17 млн гривень. Також до допомоги активно залучаються закордонні партнери. Сьогодні компанія допомагає близько 65 тисячам собак та котів у притулках, не враховуючи допомогу маленьким і великим гризунам, птахам і вуличним тваринам. А нещодавно у 25 зоомагазинах MasterZoo запрацював проєкт адопції тварин, що допоможе домашнім улюбленцям, які тимчасово живуть в притулках, знайти домівки.

Цей матеріал створено Хмарочосом за підтримки ІСАР Єднання у межах проєкту «Ініціатива секторальної підтримки громадянського суспільства», що реалізується ІСАР Єднання у консорціумі з Українським незалежним центром політичних досліджень (УНЦПД) та Центром демократії та верховенства права (ЦЕДЕМ) завдяки щирій підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку. Зміст матеріалу не обов’язково відображає погляди ІСАР Єднання, погляди Агентства США з міжнародного розвитку або Уряду США.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button