Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 286 днів. За цей час ми опублікували 23550 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Фото: Dovile Ramoskaite / Unsplash

У Литві планують через рік запровадити штрафи для роботодавців, в яких працюють українці без знання литовської мови. Відповідний документ розробила державна мовна інспекція, повідомляє Delfi.

За словами голови інспекції Аудрюса Валотки, надходять скарги на те, що біженці з України на робочих місцях не обслуговують литовською — передусім на це нарікають відвідувачі аптек і магазинів.

Він зазначив, що у березні 2022-го року Литва дозволила працевлаштовувати українців без знання литовської, й згодом це послаблення подовжили до березня 2024 року. За його словами, Литва дала українцям 24 місяці на опанування мови хоча б на рівні А2 (це початковий рівень, основи мови).

Однак опитування українців у Литві показало, що вони не знають про цю умову. Також Валотка заявляє, що у Національному центрі освіти йому повідомили, що майже ніхто з українців не складає іспити на знання мови. Водночас він визнав, що існує брак місць на курсах литовської.

Через рік, коли термін послаблення спливе, інспектори почнуть вимагати від роботодавців сертифікати про здані працівниками іспити з литовської мови. Це відбуватиметься у разі отримання скарги від споживачів послуг. Після цього інспекція дасть термін на складання іспиту, наприклад, пів року. 

Мінекономіки Литви виступило проти покарання

Міністерка економіки Аушріне Армонайте вважає наміри мовної інспекції штрафувати за незнання українцями мови «відсутністю емпатії до постраждалих від війни людей». Вона заявила, що мінекономіки зробить все можливе, аби «зупинити переслідування біженців».

«Я сама не розмовляю ані українською, ані російською, але в мене жодного разу не було проблем у спілкуванні з іншомовними постачальниками послуг. Крім того, не можна не помітити, що багато людей вже розмовляють литовською і всіма силами намагаються це робити», — заявила Армонайте.

При цьому повідомляється, що уряд Литви ухвалив законопроєкт, який не зобов’язує до знання литовської мови політичних біженців з Росії та Білорусі.

Голова мовної інспекції, своєю чергою, звинуватив міністерку в тому, що вона розглядає біженців як «економічне м’ясо» — мовляв, головне, аби ті виробляли валовий продукт.

У Литві працює приблизно 12 тисяч українців.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button