Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 281 днів. За цей час ми опублікували 23517 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Фото: Володимир Фомічов

Партія «Європейська Солідарність» закликає перейменувати Повітрофлотський проспект в Києві на проспект Європейського Союзу, тобто ЄС. Депутати агітують голосувати не тільки жителів Києва та використовують різні майданчики для просування, наприклад, рекламу в соціальних мережах, сюжети на телеканалах тощо.

Крім того, дописи про перейменування з’являються на сторінках регіональних осередків партії ЄС.

Наразі в «Київ Цифровому» проходить опитування щодо перейменування вулиць. Варіант назви ЄС набрав 30% голосів. Водночас 34% проголосували за Повітрянофлотський проспект, який рекомендувала експертна комісія.

У додатку також голосують за перейменування проспекту Правди – і знову ж таки на проспект Європейського Союзу. Цього разу варіант ЄС, рекомендований комісією, набрав 44% голосів.

У партії аргументують таке перейменування тим, що «зберігати відверто радянську назву, пов’язану з військами країни-агресора неприпустимо. Натомість варто віддячити нашим західним партнерам, які підтримують Україну у війні проти РФ, а також зафіксувати європейські та євроатлантичні прагнення України».

Назва Повітрофлотського проспекту не підлягає декомунізації чи дерусифікації, засвідчила у своїх висновках та рекомендаціях експертна робоча група з топонімізації при Київраді на чолі з кандидатом історичних наук Олександром Алфьоровим. Він зазначив, що за висновком Українського інституту національної пам’яті Повітрофлотський проспект не підпадав під норми закону про декомунізацію. Також історія вважає, що назва проспекту у киян асоціюється виключно з історією розвитку повітроплавання та потужною науковою школою.

Журналіст Олександр Рудоманов розповів, що Повітрофлотський проспект простягається від Міністерства інфраструктури через стратегічні університети і оборонні відомства до аеропорту. До проспекту виходять вулиці Антонова – геніального авіаконструктора, Левка Мацієвича – першого авіатора українського походження. На стіні на Антонова – мурал з Петром Франком, військовим льотчиком Української галицької армії.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button