Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 276 днів. За цей час ми опублікували 23482 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Жилянська, 96. Фото: Віталій Носач

Господарський суд Києва просять скасувати договір оренди земельної ділянки на Жилянській для забудовника, який має звести багатоповерхівку біля історичного будинку, де жив Панас Саксаганський. За словами юриста Дмитра Перова, відповідний позов подали представники департаменту культури КМДА, Міністерства культури та Офісу генпрокурора.

Йдеться про будинок, розташований на вулиці Жилянській, 96-а. Землі історико-культурного призначення, які Київрада вирішила передати під будівництво ЖК, є складовою Музею видатних діячів української культури.

«Якщо багатоповерхівку зведуть, то вона фактично розріже Музей на дві частини. 16-поверховий монстр мають побудувати впритул до Будинку Панаса Саксаганського. Це фактично відділить його від решти будівель Музею – будинків Лисенка, Старицького, Косачів», – стверджує Перов.

Попри це, за його словами, мер Віталій Кличко відправив в суд захищати інтереси забудовника юристів Київради.

Департамент культури КМДА раніше повідомляв, що будівництво на цій землі призведе до пошкодження кількох пам’яток історії, які знаходяться на суміжних ділянках (вул. Саксаганського, 93, 93-а, 95, 97, 97-в та Жилянській, 96). Зокрема, мова йде про Музей видатних діячів української культури та будинок, у якому проживав відомий театральний діяч Панас Саксаганський.

ТОВ «НВП “Рестін”» планує побудувати «готельно-офісно-житловий комплекс» на цій ділянці з 2009 року. 2014 року департамент архітектури КМДА видав містобудівні умови та обмеження на будівництво. 2015 року Державна архітектурно-будівельна інспекція видала дозвіл.

2019 року ТОВ звернулося до Мінкульту із заявою на погодження проєктної документації по будівництву, але отримало відмову. Забудовник в 2021 році намагався через суд скасувати рішення міністерства.

На початку 2023 року Господарський суд відхилив позов заступника прокурора, в якому він просив заборонити Київраді продовжувати договір оренди забудовнику, а останньому – здійснювати будівельні роботи. Термін дії договору оренди цієї землі закінчився 25 липня 2022 року.

Один із засновників компанії – Ігор Штрель – громадянин Німеччини, який народився в РФ. В 2007-2016 роках очолював групу російського банку «ВТБ» у Франкфурті-на-Майні (Німеччина) та у Відні, а також був членом правління дочірнього відділення російського «Сбєрбанку» у Відні. «НВП “Рестін”» через інші компанії, зокрема, АТ «Генезис», пов’язана з «групою родини Столар».

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button