Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 290 днів. За цей час ми опублікували 23590 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

У Рівному демонтували радянську стелу з мозаїкою на перехресті вулиць Соборна та Дубенська. Відео знищення монументального твору опублікував канал Рівне 1.

На мозаїці зображено дві жіночі фігури в національних строях. Раніше заклеїли герб УРСР і перефарбували стелу в синьо-жовтий. Однак згодом мозаїку вирішили прибрати — міськрада стверджує, що це «Стела дружби народів» і одна з фігур зображає росіянку.

«Ця стела не несе в собі жодної художньої чи культурної цінності і не є об’єктом культурної спадщини. Це штамповка радянського періоду, яка виготовлена конвеєрним способом», — заявляє місцеве управління культури.

Запевняють, що демонтована стела зберігається в одному з комунальних підприємств і, можливо, згодом стане експонатом музею тоталітарного режиму, який думають облаштувати на Пагорбі слави. 

Історик Микола Бендюк вважає, що фігури могли або зображати двох українок і таким чином символізувати єднання Західної та Східної України, або ж, за іншою версією, українку та білоруску — у той період Рівне розвивало контакти з Білоруссю, зокрема постачало матеріали для лльонарства.

Дмитро Соловйов на своїй сторінці Ukrainian Modernism називає демонтаж стели «черговим випадком кричущого вандалізму».

Мозаїка зображала дві жіночі фігури в українському національному вбранні Галичини і Наддніпрянщини, вважає Соловйов. Версією про дружбу з Білоруссю він відкидає.

Фото: Суспільне Рівне

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button