Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 284 днів. За цей час ми опублікували 23536 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Фото: twitter.com/warszawa

Компанія «Варшавські трамваї» реконструювала вагон, який курсував у єврейському гетто.

Це зробили до 80-ї річниці повстання проти нацистів у Варшавському гетто навесні 1943 року, щоб увічнити пам’ять вбитих тоді євреїв.

Фото: twitter.com/TramwajeW

Німці створили гетто у Варшаві у жовтні 1940-го, заборонивши євреям залишати цю територію. Через цей район пролягала окрема трамвайна лінія лише для євреїв. На неї запустили найстаріші трамваї міста.

Фото: Bundesarchiv, Bild 183-L14404 / CC-BY-SA 3.0

Вагон, який реконструювали, було збудовано 1907 року в Німеччині — тоді у Варшаві ще їздили кінні трамваї. Більша частина конструкції була дерев’яною і не зберглася. Однак лишилося сталеве шасі, повідомляє TVN Warszawa.

Фото: twitter.com/warszawa

Елементи, яких бракувало, відновлювали за архівними фотографіями та документами. Для цього використовували не лише матеріали сторічної давнини, але й технології початку ХХ століття — наприклад, клепки виготовлили за допомогою антикварної машини. Каркас відтворили з дубу, борти обтягнули металевим листом.

Фото: twitter.com/warszawa

Трамвай стане стане частиною постійної експозиції Музею Варшавського гетто.

Фото: twitter.com/TramwajeW

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button