Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 289 днів. За цей час ми опублікували 23585 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Фото: Уніан

Президент Володимир Зеленський підписав закон «Про засудження та заборону пропаганди російської імперської політики в Україні і деколонізацію топонімії». Він встановлює заборону на поширення символіки російської імперської політики на всій території України.

Парламентська аналітикиня Руху ЧЕСНО Вікторія Олійник в ефірі «Громадського радіо» зазначила, що є високі шанси, що цей закон запрацює без значних проблем

За її словами, коли відбувалося голосування у першому читанні, то нардеп від «Слуг народу» Максим Бужанський дуже активно виступав проти того, щоб законопроєкт мав значний вплив на тему деколонізації. Він до останнього намагався відхилити деякі норми. Йому не подобалося, що у законопроєкті передбачається можливість органів місцевого самоврядування демонтувати з публічного простору пам’ятки, де поховані якісь герої імперіалістичного часу, які прославляють імперську спадщину, зазначила Олійник.

Згідно з законопроектом, якщо, наприклад, місцева рада не виконує покладені на неї зобов’язання, обов’язок перекладається на міського голову. Тоді вже є людина, є суб’єкт, який несе відповідальність. Якщо і міський голова не виконує рішення, це перекладається на особу вище за нього. І тоді все приходить до того, що займатися перейменуванням буде центральний орган у цій темі, пояснила Олійник.

«Якщо вже відповідальність не колегіальна, а покладається на одну особу — то це набагато швидше відбувається. Якщо він, звісно, не саботує це цілеспрямовано. Але так випадків навіть у процесу декомунізації було не надто багато. Скоріше за все, проблем з реалізацією закону не буде. Тому що це було складне питання на етапі розробки, багато було не дуже зацікавлених у розвитку української культури громадян, які намагалися змінити і скасувати цей законопроєкт. Тому, якщо відкрити картку цього закону, то там опубліковано 4 порівняльні таблиці до другого читання», – вважає аналітикиня.

Ухвалені норми набудуть чинності через три місяці після опублікування. Далі органи самоврядування і військові адміністрації матимуть півроку, щоб звільнити публічний простір від російських символів. Так само мають бути перейменовані населені пункти, назви яких не відповідають стандартам української мови.

Хмарочос писав, що в Україні створили Раду з дерусифікації, декомунізації та деколонізації, щоб забезпечити, аби процес позбавлення від пов’язаного з Росією та СРСР спадку відбувався законно та коректно.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button