Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Фото: Scott Blake

На виробництво цементу припадає вісім відсотків глобальних викидів СО2 в атмосферу. Для досягнення вуглецевої нейтральності до 2050 року необхідно змінити підходи до його створення, стверджують експерти. Про це йдеться у відео Vox.

Наприклад, 30-поверховий будинок, висотою 100 метрів, побудований, зокрема, й з використанням цементу. На таку багатоповерхівку необхідно орієнтовно шість тисяч тонн цього матеріалу. А на його виробництво припадає 4,6 тисячі метричних тонн викидів вуглецю, що еквівалентно викидам від подолання на автомобілі відстані в 19 млн кілометрів.

На виробництво 6000 тон цементу припадає 4600 тонн викидів вуглецю, що еквівалентно викидам від подолання на автомобілі відстані в 19 000 000 кілометрів

Загалом у світі на виробництво цементу припадає вісім відсотків викидів парникових газів – це більше, ніж на авіацію та наземний транспорт разом узяті. Найбільше його виробляють та використовують у Китаї. Країна за 2020-2021 роки виробила цементу більше, ніж США змогли за все ХХ століття.

Якщо людство хоче досягти вуглецевої нейтральності за кілька десятиліть, то має придумати, як будувати, не продукуючи таку кількість викидів вуглецю. Експерти наголошують, що це важко, але є вже декілька варіантів.

Замінити бетон на інші матеріали

40 відсотків викидів від виробництва цементу – це результат спалювання палива для нагріву печі до 1450 градусів за Цельсієм. Під час попереднього нагріву (850 градусів) змішують вапняк, глину та інші добавки. Висока температура змушує вапняк вивільняти накопичений вуглекислий газ, а це інші 60 відсотків викидів.

Зазвичай архітектори та проєктувальники використовують в 2-3 рази більше бетону в дизайні, кажуть в Центрі глобальної енергетики. Адже це дешево, надійно та безпечно.

Для будівництва бетон цінний своєю міцністю при стисненні – це здатність витримувати велику вагу. Тому його важко замінити для фундаментів та колон, але в інших місцях така заміна зменшить попит на нього. Наприклад, в новій будівлі парламенту Шотландії бетон та сталь використовували лише там, де було необхідно. Для даху та інших конструкцій використовували ламіновану деревину. Таким чином, скорочення використання надлишку бетону може знизити викиди вуглецю на 26 відсотків.

Scottish Parliament

Спалювати менше викопного палива

Щоб скоротити ще більше викидів, треба змінити сам процес виробництва цементу. 40 відсотків викидів, які виробляються під час спалювання у печі, переважно, вугілля, нафтового коксу або натурального газу. Цей процес можна було б перевести на електроенергію, але тоді було б важко досягнути настільки високих температур. Експерти припускають, що цементі заводи для досягнення високих температур могли б спалювати, зокрема, індустріальні відходи, шини та інше сміття. Заміна палива могли б скоротити викиди на сім відсотків.

Змінити стандарти виробництва цементу

Викиди СО2 виділяються під час нагрівання вапняку. Коли він проходить через піч, то стає матеріалом, який називається клінкер (його використовують при виробництві цементу). Суміш щебеню (подрібненої гірської породи гранітного походження), піску і цементу перетворюється на бетон. Цемент становить 10% у складі бетону, але виділяє найбільше викидів. Тому одна з ідей полягає в тому, щоб знайти замінник клінкеру. Водночас нові формули потребують багато часу для тестування.

В Північній Америці клінкер становить 90 відсотків від цементу через стандарти безпеки. У решті світу співвідношення клінкеру до цементу – 72 відсотки (за даними на 2020 рік), що стало можливим завдяки аналогам суміші.

Експерти відзначили цементну суміш глини та необробленого вапняку, що здатна знизити рівень клінкеру в цементі до 50 відсотків. Такий варіант скоротить викиди при будівництві на 33%.

Цементній промисловості доведеться використовувати уловлювання та зберігання вуглецю (процес, що включає відокремлення СО2 від промислових та енергетичних джерел, транспортування до місця зберігання та довгострокову ізоляцію його від атмосфери). Норвезька компанія першою у світі реалізовує такий пілотний проєкт. Викиди зберігатимуть під Північним морем – в нафтових та газових покладах.

Читайте також: Як скандинавські країни впроваджують безвуглецеве будівництво: приклад Осло

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button