Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 284 днів. За цей час ми опублікували 23536 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Голосіївська водонапірна вежа

Архітектурно-проєктна група Анни Кирій готує передпроєктні пропозиції щодо пристосування Голосіївської водонапірної вежі, біля якої заплановано будівництво житлового комплексу. Вежу у лютому визнали щойно виявленою пам’яткою культурної спадщини.

Вежу можна поділити на п’ять рівнів. На останньому поверсі є пропозицію зробити місток між баштою та будинком. Сходи пропонують зробити або гвинтові по периметру, або оглядові прямолінійні. Серед варіантів – встановити скляний інклюзивний ліфт.

Команда пропонує три варіанти функціонального зонування вежі. Перший варіант: перший поверх відіграє роль наскрізного громадського простору та є прохідним. Кафе розташовано на двох поверхах вище. На верхніх двох рівнях пропонується розмістити СПА з басейном. Таким чином вежа стає багатофункціональною та залучає людей, які мають різні запити.

Другий варіант: заклад громадського заучування на першому поверсі для студентів НУБіП є прохідним та загальнодоступним. Над кафе – еколого-освітній центр. Вежа набуває освітньої функції та стає спільним громадським простором.

І третій варіант: на останньому поверсі – кафе з виходом на видовий балкон. Весь інший простір займає артцентр. Таким чином вежа стає загальнодоступною атракцією. Рішення відповідає варіанту з оглядовими прямолінійними сходами.

Водонапірну башту побудували 1955 року за проєктом інституту «Київпроект». Голосіївська водонапірна вежа була введена в експлуатацію одночасно із реконструкцією водогінної мережі Сільгоспакадемії (сучасний НУБіП). Нині з неї відкривається чудовий панорамний краєвид на Київ, адже башта знаходиться на найвищій точці Голосіївського лісу. Ділянка, на якій знаходиться башта, є історичною складовою Голосіївського лісового масиву і межує з територіями, які входять до природно-заповідного фонду.

Читайте також: Біля Голосіївської вежі, яка має статус пам’ятки, знову помітили будівельників. Що там відбувається?

Приклади реновації водонапірних веж

Вежа-артпростір

Вежа-житло

Вежа-житло в Нідерландах

Вежа-кемпінг

Вежа-офіс

Вежа-ресторан

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button