Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 274 днів. За цей час ми опублікували 23467 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Вперше в історії українського судочинства судитимуть за екоцид. Двох службовців обвинувачують в отруєнні водних ресурсів промисловими скидами, повідомляє Офіс генпрокурора.

Починаючи з 2016 року на Хмельниччині місцеві жителі почали скаржилися на сморід і масову загибель риби, раків та іншої фауни та флори в Хоморі, притоці ріки Случ.

«Тоді і риба вимерла, бобри, качки — все. Я сам виїжджав на місце. Там вода була — все біле від піни. Всі береги були всипані мертвими жабами. Страшна картина», — розповідав голова Асоціації рибалок Олександр Чистяков.

Підозри впали на Понінківську картонно-паперову фабрику. Заснована 1787 року, вона стала занепадати з розпадом Радянського Союзу. Та на початку 2010-х виробництво відновилося з приходом нового інвестора. Коли фабрику почали звинувачувати в забрудненні річки, екоінспекція запевняла, що вода чиста, а посадовці стверджували, що без невеликого забруднення виробництва не буває.

2019 року Верховна Рада рекомендувала президенту оголосити басейни річок Хомора та Случ зоною надзвичайної екологічної ситуації. Того ж року суд постановив зупинити роботу фабрики.

Наступного року СБУ відкрила кримінальне провадження за статтею 441 «екоцид» — масове знищення рослинного або тваринного світу, отруєння атмосфери або водних ресурсів. Зрештою слідство дійшло висновку, що фабрика таки скидала токсичні промислові стоки у річку. Відповідальними визначили начальника та майстра підрозділу тепловодопостачання.

При цьому з матеріалів справи дізнаємося про існування змови зі службовцями Міністерства енергетики, Міністерства екології та екологічних департаментів обласних адміністрацій.

Екологи звертали увагу, що фабрика щороку забирала з річки все більше води для технічних потреб. Між 2014-2017 роками обсяг використання води зріс майже у 2,5 раза. Підприємство могло би очищувати власні стічні води й повторно їх використовувати, натомість просто брало з ріки більше води і повертало її брудною.

«Унаслідок цих дій на ділянці близько чотирьох кілометрів від місця скиду зворотних вод повне знищення живих організмів донної фауни, — повідомляє Офіс генпрокурора. — Зруйновано гідроекосистему».

«Ми — єдина країна на пострадянському просторі, яка досі не заборонила скид неочищених стоків. Підприємства не поспішають до екологічної модернізації — установки очисних споруд, фільтрів, тому що штрафи мінімальні. Їм простіше заплатити 300-500 гривень штрафу, ніж витрачати сотні тисяч доларів на очисні споруди. І це стосується абсолютно всіх водойм України», — коментує Чистяков.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button