Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 276 днів. За цей час ми опублікували 23483 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Фото: unsplash

В Україні можна запровадити штрафні бали за порушення Правил дорожнього руху. Про це повідомив Микола Ільчук, експерт з адвокації кампанії «За безпечні дороги».

На Всеукраїнському форумі міської мобільності у Львові він розповів про «поведінковий фактор» у зміні державної політики щодо ПДР. Спільно з кампанією «За безпечні дороги» вони зробили аналіз і систематизували іноземний досвід. На прикладі Ірландії, Німеччини, Польщі та Сербії команда напрацювала деякі пропозиції, які пропонують впровадити в Україні. Зокрема, вдосконалення градації штрафів за перевищення швидкості та впровадження системи штрафних балів.

За кожне порушення водієві списується або нараховується певна кількість балів, пропорційна рівню небезпеки, спричиненому порушенням. У випадку порушення ліміту штрафних балів, водій позбавляється водійського посвідчення та права керування.

Штрафні бали доцільно нараховувати лише за ті порушення, що підвищують імовірність ДТП й тяжкість наслідків. На основі міжнародного досвіду вони виділили такі порушення: перевищення швидкості, порушення правил пріоритету та обгону, використання телефону за кермом, загроза пішоходам на переходах, проїзд на червоний сигнал світлофору, керування у стані алкогольного/наркотичного сп’яніння тощо.

Читайте також: Як карають за перевищення швидкості в Україні та країнах Європи

Штрафні бали застосовують в Ірландії, Португалії, Іспанії, Італії, Франції, Польщі, Німеччині, Чехії, Норвегії та інших країнах. Впровадження такої системи знижує кількість порушень ПДР приблизно на 30%, госпіталізацій внаслідок ДТП – на понад 50%. Крім того, значно менша вартість реалізації системи у порівнянні з іншими заходами національного масштабу.

За перевищення швидкості на 10-11 км/год пропонують стягувати штраф у розмірі 340 гривень, за перевищення на 60-81 км/год – 2720 гривень, на понад 81 км/год – 3400 гривень.

«Якщо перший пункт впровадити набагато простіше (більше того, вже є законопроект 6523, готовий до другого читання, де градація хоча і відмінна від нашої, та все ж краща, ніж +20 і +50), то з системою “штрафних балів” запитань і ризиків є набагато більше», – зазначив Ільчук.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button