Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 296 днів. За цей час ми опублікували 23637 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Фото: unsplash

Постраждалі від воєнних злочинів росіян можуть звернутися по допомогу встановлення справедливості та правосуддя, навіть якщо мине десять років опісля скоєння злочину – кривдника буде покарано та притягнуто до відповідальності, незалежно від того, коли цей злочин був вчинений. Про це заявила Вікторія Карпа, юристка та правозахисниця ГО «ЮрФем».

За її словами, в умовах війни за міжнародними нормами для встановлення правосуддя необов’язково мати фізичні, судово-медичні докази – достатньо усних свідчень. Водночас в умовах окупації неможливий акт «добровільної згоди» між російським військовим та постраждалою особою на сексуальні стосунки: доводити, що згоди не було, не потрібно.

Постраждалі мають право звернутись по безоплатну правову допомогу і домогтися правосуддя як на національному, так і на міжнародному рівні.

По безоплатну допомогу можна звернутися у регіональні Центри допомоги врятованим або ж через Платформу допомоги врятованим – онлайн майданчик, де зібрані усі ключові сервіси, які допомагають постраждалим. Постраждалим гарантується право на конфіденційність та надається безоплатна психологічна, соціальна, правова підтримка. 

Центри допомоги врятованим – це державні установи, де юристи допоможуть вирішити будь-які питання з оформленням, відновленням, отриманням документів, психологи нададуть консультації, а кейс-менеджери допоможуть з індивідуальними випадками, з якими стикнулися постраждалі від війни. 

У фізичні «Центри допомоги врятованим» можна прийти особисто у Києві, Львові, Запоріжжі, Дніпрі, Чернівцях, Мукачеві. У Херсоні та Харкові працюють мобільні центри. Незабаром ще низка центрів розпочне роботу в інших регіонах. Адреси та контакти можна знайти на Платформі допомоги врятованим.

Читайте також: Дані про росіян, що вчиняли воєнні злочини, збирають у «Книзі орків»

Центри працюють у рамках Платформи допомоги врятованим, першому в Україні онлайн-майданчику, де зібрана інформація про всі ключові сервіси допомоги постраждалим внаслідок війни. Завдяки Платформі громадяни зможуть простіше і швидше отримати потрібну допомогу. 

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button