Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 282 днів. За цей час ми опублікували 23535 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Фото: mali maeder / Pexels

В Альпах та в Арктиці виявили мікробів, які здатні перетравлювати пластик за низьких температур, повідомляє The Guardian.

Раніше вже знаходили мікроорганізми, які перетравлюють пластикові відходи, однак для цього їм потрібно тепло — понад 30 градусів за Цельсієм. Тож використання таких мікробів для переробки пластику в промислових масштабах було б доволі ресурсомістким процесом. При цьому необхідність підігріву означала б викиди вуглецю, що робило б ідею беззмістовною.

Дослідники зі Швейцарського федерального інституту лісів, снігу та ландшафту виокремили 19 штамів бактерій та 15 видів грибів, які можуть це робити за температури лише 15 градусів.

Lachnellula abietis. Фото: Irene Andersson / Mushroom Observer, CC BY-SA 3.0

Ці мікроорганізми зібрали з пластикових поверхонь (як випадково знайдених, так і навмисне закопаних у землю на рік) у Гренліндії, на Шпіцбергені та у швейцарських Альпах. Далі їх вирощували на різних видах пластику в лабораторії в темряві й за температури 15 градусів.

З 126 днів жодному з мікробів не вдалося перетравити поліетилен (PE). Однак 11 видів грибів і вісім видів бактерій перетравлювали поліестер-поліуретан (PUR). 14 видів грибів і три види бактерій впоралися з сумішшю полібутиленадипаттерефталату (PBAT) і полімолочної кислоти (PLA).

Загадані види належать до актинобактерій, протеобактерій, грибів-аскомікотів і мукоромікотів.

Вчені загалом були приємно здивовані тим, що така велика частка тестованих мікроорганізмів перетравлювала принаймні один різновид пластику. А два види з родів лахнелула та неодеврісія змогли перетравити весь згодований пластик, крім поліетилену.

Дослідники поки що перевірили зданість мікробів до перетравлювання пластику лише за одної температури, однак припускають, що для цього процесу підходить режим від 4 до 20 градусів за Цельсієм.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button