Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 280 днів. За цей час ми опублікували 23517 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Найбільший виробник цього товару в Україні про співпрацю із мережею, як вибрати якісну спаржу та чому вона не може коштувати дешево

«Три роки тому покупці, дивлячись на спаржу, запитували в нас: “Це типу відростки чи колоски пшениці?”, то сьогодні навіть ті, хто ще не пробували спаржу, знають що це таке», – розказує керівник найбільшого в Україні підприємства із вирощування спаржі iBerry Ігор Ніцкевич. 

«Перший врожай спаржі ми отримали у 2019 році. Це була досить невелика, пробна партія, яка не потрапила на полиці супермаркетів».

Наступні два роки у підприємства зайняло отримання необхідних сертифікатів, які б доводили виключну якість продукції.

«Ми вирішили взятися за вирощування спаржі, тому що це здорове харчування, овоч багатий на поживні речовини і вже досить давно популярний за кордоном. Ми подумали, якщо німці не уявляють весняний сезон без спаржі, то чим українці гірші. І почали поступово прививати культуру її споживання».  

Виробники вірять, що невдовзі українці сприйматимуть сезон спаржі, як скажімо, сезон щавлю, коли в кожній родині варять зелений борщ.

До речі, експансія спражі в нашу культуру йде дуже швидко. Згідно зі статистичними даними, в Україні вирощується спаржі в межах 150 га. Ще понад 100 га – у домашніх господарствах. За перший рік співпраці з Auchan iBerry було продано понад 1 900 кг. Проте попит активно зростає, тому вже у 2022-му кількість проданої продукції склала майже в 4 рази більше — 7 383 кг. 

Свіжа спаржа у розпал війни

Поля компанії знаходяться у Житомирській області, яка на початку війни також була у зоні ризику. Фермери до кінця не розуміли: зберуть врожай чи ні. Але на щастя, на кінець квітня-травень українські війська відігнали ворога далі. І виробники власними силами почали возити товар в магазини своїх партнерів. Тож сезон у розпал війни в Україні на полицях магазинів Auchan Україна можна було купити свіжу якісну спаржу. І вона користувалася попитом.

Травень – найкращий час скуштувати спаржу

Спаржа – не дешевий продукт. Якщо у Європі її може дозволити кожен, то у нас лише певна частина покупців. Ігор пояснює, що вирощування її не легке і не дешеве. Тому спаржа не може коштувати менше картоплі.

«Перед українським сезоном спаржі у нас в магазинах лежить імпортована, вона коштує десь 800 гривень за кілограм. Коли починається сезон нашої спаржі і вона коштує 400 гривень, то це вже вдвічі дешевше. Протягом сезону відбувається масовий збір цього овоча, ціна знижується ще більше. І вона стає доступною для більшості громадян. Наприклад, зараз наші партнери – мережа Auchan, продає її в районі 150 гривень за упаковку».

Тому хочете скуштувати спаржу – зараз найкращий час. Сезон в Україні стартує цього року всередині травня. 

Звідки в Україні спаржа?

Аналоги в Україні відомі вже дуже давно. Наприклад, до букетів квітів раніше додавали таку рослину як «заячий холодок». То це і є спаржа, але в дикому вигляді. Культуру споживання її в їжу ми перейняли від європейців. Там спаржу їдять декілька століть.

Як вибрати гарну спаржу?

Виробник спаржі радить взяти два овочі та потерти один об інший, ви відчуєте такий специфічний хруст чи тертя. Це ознака екстра свіжості. Є вимоги по кольору: спаржа не має бути блідою, жовтуватою. Це значить, що вона несвіжа, підморожена чи почала псуватися. Голівки спаржі не мають бути пониклі.

До речі, імпортна продукція має гіршу якість через транспортування або перезрівання. 

«Як правило, збір, пакування, доставка та викладка займає два дні. Відповідно, на полицях в Auchan лежить спаржа, яка ще позавчора була на полі. За правильної температури вона може ще зберігатися 21 добу. Вдома в холодильнику краще тримати її у відсікові з овочами, остерігатися підморожування», – радить Ігор.

Звання «Відповідальний виробник» – гарантія від Auchan Україна якості, простежуваності та екологічності продукції iBerry

iBerry – це найбільший виробник спаржі в Україні, який реалізує більшість своєї продукції в мережі Auchan. Там його називають «Відповідальним виробником». Це, пояснюють в мережі, категорія постачальників, які виготовляють смачні, корисні, простежуванні продукти, що вирощуються з повагою до навколишнього середовища та добробуту тварин.

Стати «відповідальним виробником» – не просто. Вимоги до продукції доволі високі. Це ціла низка сертифікацій у міжнародних організаціях. Але з таким набором документів «Відповідальний виробник» може хоч завтра продавати свою продукцію в Європі. Для українського ж клієнта – це гарантія європейської якості в українських магазинах.

Для мережі – це першочерговий постачальник, якому йде замовлення на великі партії товару. Відповідно, виробник забезпечений роботою, а Auchan Україна таким чином стимулює створення нових робочих місць в регіоні. 

І наостанок запитуємо в Ігора, як краще приготувати спаржу:

«Додайте до гриль-меню на пікніку. Це найпростіше. Повірте, гості будуть у захваті».

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button