Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 294 днів. За цей час ми опублікували 23618 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Фото: Олег Тоцький, tov-tob.livejournal.com

24 травня завершилося опитування у застосунку Київ Цифровий щодо заміни чотирьох бюстів на платформі станції метро «Університет». Учасники опитування проголосували за заміну:

  • Петра Менделєєва на Миколу Пирогова;
  • Михайла Ломоносова на князя Володимира Великого;
  • Максима Горького на Михайла Грушевського;
  • Олександра Пушкіна на Василя Стуса.

Всі варіанти, запропоновані до голосування, можна переглянути в цій новині. Наразі станцію «Університет» оздоблено погруддями чотирьох українських діячів — Івана Франка, Тараса Шевченка, Олександра Богомольця, Григорія Сковороди — та чотирьох російських — Пушкіна, Горького, Ломоносова та Менделеєва.

Член комісії з найменувань Тиміш Мартиненко-Кушлянський назвав це опитування «святом популізму та некомпетентності». На його думку, слід було фахово розробити нову символічну концепцію простору, наприклад, відібрати постаті, пов’язані з університетом, метрополітеном або з точними науками.

Натомість організатори опитування запропонували до голосування списки, які виглядають випадковим переліком відомих імен. Так, між собою «змагалися» фізик Іван Пулюй, математик Михайло Кравчук і Володимир Великий — чимало киян проголосували за єдине відоме їм ім’я зі списку, вважає фахівець. Так само не дивно, що переміг Грушевський, якому вже стоїть великий пам’ятник неподалік від станції.

У Києві Цифровому зазначили, що пропозиції складали за результатами обговорення з представниками Національної академії образотворчого мистецтва і архітектури, Національної академії мистецтв, КНУ Тараса Шевченка та Університету Михайла Драгоманова.

Також спробували пояснити, чому постаті поділили на групи, а не запропонували обрати чотири імені з загального списку: «Що більше варіантів відповідей, то менша вірогідність, що список прочитають до кінця». 

На архівному фото видно статую Леніна, яку демонтували у 1990-х роках

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button