Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 299 днів. За цей час ми опублікували 23640 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Велика Олександрівка, Херсонська область. Фото: Павло Гайдай, Міжвухами

Громадська організація Міжвухами зібрала на сайті «Настінні докази» понад 400 написів, залишених російськими окупантами. 

Гостомель. Фото: Роман Тіменко, Міжвухами

Команда проєкту збирала фотографії написів, графіті, записок, уривків щоденників із квітня минулого року. Здійснювала експедиції до Київської та Харківської областей, а також знаходила матеріали у відкритих джерелах. 

Макарів

«Ми вперше побачили російські написи у квітні, коли приїхали в деокуповані села Київської області. В кожному населеному пункті схожа картина: на знищених автівках, на обгорілих будівлях, на обстріляних огорожах балончиками виведені позначки V та Z, — розповідає команда. — Пізніше, після розмінування територій, стали зʼявлятися значно бентежніші тексти. Ні про який статут уже не йшлося — написи ранжувалися від погроз до особистих зізнань. Деякі з них такі промовисті, що їх можна (і варто) долучати до проваджень про військові злочини».

Бородянка. Фото: Алекс Заклецький

Написи можна поділити за функціями:

Позначення території. У відділенні пошти окупанти складали тіла, намалювавши на стіні слово «морг». У поліцейському відділку облаштували катівню, напис повідомляв «Лучше скажи мало, но хорошо». У кіоску ритуальних послуг зробили баню: всередині буржуйка, обкладена могильними плитами, на вході напис «Баня традиция русских».

Гостомель. Фото: Роман Тіменко, Міжвухами

Сплеск агресії. У Чернігівській області «вагнерівці» залишили цитату з російського фентезі «Да захлебнется кровью тот, кто усомнится в нашем миролюбии. Ибо милосердие наше будет беспощадным!»

Велика Комишуваха, Харківська область. Фото:  Defense of Ukraine, Twitter

Транслювання пропаганди. «Украина братский Народ России и мы защитим ее от фашизма и от бендеровской сволочи», — написав російський військовий на шкільній дошці в Бородянці.

Фото: Шевченкове, Київська область

Уникнення відповідальності. Іноді окупанти лишали повідомлення з вибаченнями та виправданнями.

На сайті знахідки систематизовані як у форматі карти, так і списку.

Буча. фото: BirdinFlight.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button