Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 277 днів. За цей час ми опублікували 23486 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Фото: Михал Орела, CC BY 3.0

24 травня у болгарському місті Казанлик, центрі Долини троянд, відкрили музей, експозиція якого складається лише з однієї картини. Це «Ахінора» місцевого художника-модерніста Івана Милева, повідомляє 24 часа.

Жіночий портрет називають «болгарською Джокондою». Автор написав його темперою на картоні у 1925 році та подарував місту за кілька років до своєї смерті від грипу у віці 29 років.

За однією з версій, моделлю була Анна Орозова, дружина казанлицького торговця трояндовою олією. За чутками, вона була коханкою художника. Однак за іншим припущенням, на картині зображено дружину Милева, оперну співачку Катю Наумову.

Ахінора — напівлегендарна болгарська цариця, дружина хана Аспаруха, якого вважають засновником першої болгарської держави у VII столітті. За однією з легенд, саме від Ахінори походить народна традиція в’язати весняні амулети-мартениці на свято Баба Марта — прикраси з червоних і білих ниток. Мовляв, цариця, сумуючи за чоловіком, послала до нього ластівку з прив’язаною до ніжки мартеницею.

Мартениця. Фото: Вікіпедія

Можливо, цей музей у Казанлику — єдиний у світі, присвячений одному твору. Для картини забезпечили спеціальний рівень температури, вологості та освітлення. У приміщення пускають не більш як десять відвідувачів одночасно. 

Аудіогід містить оповідання письменника Ніколая Райнова, яке й надихнуло художника. У цьому викладі Ахінора зображається як слов’янська жриця, союз із якою мав об’єднати булгар і слов’ян. В оповіданні її приносять у жертву.

Водночас у музеї передбачено крило, де розміщуватимуть тимчасові експозиції.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button