Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 292 днів. За цей час ми опублікували 23590 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Фото: Matteo Fusco / Unsplash

Верховна Рада 29 травня проголосувала за приєднання до Мінаматської конвенції, яка обмежує використання ртуті, повідомляє Заборона.

Ртуть міститься у деяких термометрах, тонометрах, певних видах батарейок, люмінесцентних лампах, барометрах, вимикачах, реле і деякій косметиці. Потрапляючи у навколишнє середовище, цей метал накопичується у повітрі, воді та ґрунтах, поступово стаючи частиною ланцюгів харчування. Наприклад, може накопичуватися у рибі.

Ртуть має дуже низьку температуру плавлення — 38.87°C. В організмі людини ртуть акумулюється та залишається на все життя.

Закон, ухвалений парламентом, передбачає, що з 2024 року Україна припинить виробництво, імпорт та експорт продукції, що містить ртуть.

Винятки передбачено для продуктів для потреб військової та цивільної оборони; досліджень та калібрування приладів; для безальтернативних товарів, таких як люмінесцентні лампи з холодним катодом, зовнішніх електродів для електронних дисплеїв і пристроїв вимірювання тощо; вакцин, що містять тимеросал як консервант. Про видобуток ртуті в законі нічого не вказано.

«Долучення України дозволить у подальшому унеможливити такі ситуації, як із заводом “Радикал”, коли сотні тонн ртуті опинилися просто неба в українській столиці», — коментує міністр довкілля Руслан Стрілець. 

Розташований біля метро «Лісова» завод «Радикал» припинив роботу наприкінці 1990-х після приватизації. Власник демонтував корпус заводу та порізав на металобрухт резервуари з відходами, внаслідок чого в повітря вивільнилися ртутні випари. Ртуттю забруднено чотири гектари навколо заводу.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button