Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 281 днів. За цей час ми опублікували 23517 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Скріншот

Вранці шостого червня Оперативне командування «Південь» повідомило, що російські окупанти підірвали Каховську ГЕС. Каховську ГЕС повністю зруйновано, відновити її неможливо, повідомили в «Укргідроенерго».

Голова Херсонської ОДА Олександр Прокудін повідомив, що почалася евакуація місцевого населення з небезпечних районів. Наразі проводяться евакуаційні заходи з мікрорайону Острів у Херсоні. Сформовані евакуаційні потяги до Миколаєва. Водночас росіяни відкривають мінометний вогонь по людям, які намагаються евакуюватися, пишуть ЗМІ.

Близько 16 тисяч людей на правобережжі Херсонщини у критичній зоні. За словами прем’єр-міністра Дениса Шмигаля, наразі є загроза затоплення до 80 населених пунктів. У потенційній зоні затоплення на правобережній частині річки Дніпро села Миколаївка, Ольгівка, Льово, Тягинка, Понятівка, Іванівка, Токарівка, Придніпровське, Садове та частково місто Херсон – острів Корабел.

Каховська ГЕС є останньою (нижньою) сходинкою Дніпровського каскаду гідроелектростанцій та має об’єм 18 мільйонів кубічних метрів. Знаходиться вона на півдні України в п’яти кілометрах від міста Нова Каховка Херсонської області. Станція забезпечує річне регулювання стоку Дніпра для живлення електроенергією, зрошення та водозабезпечення засушливих районів півдня України, навігацію від Херсона до Запоріжжя.

З початку війни РФ проти України Каховську ГЕС вважали потенційною мішенню як через її стратегічне значення, так і через шкоду, яку може завдати її руйнування. Окупанти захопили станцію на початку вторгнення в лютому 2022 року. Про те, що всередині станції знаходиться вибухівка, було відомо в жовтні. Президент Володимир Зеленський закликав Захід зупинити РФ.

За даними системи Hydroweb, перед вибухом рівень води в Каховському водосховищі нещодавно досяг найвищої позначки за останні сім років. За підрахунками фахівців, очікується спрацювання водосховища впродовж наступних чотирьох днів.

ЗАЕС

Підрив Каховської ГЕС може мати негативні наслідки для ЗАЕС, проте ситуація контрольована, заявив «Енергоатом». Через підрив греблі рівень води в Каховському водосховищі стрімко знижується, а вода з цього водосховища необхідна для того, щоб станція отримувала підживлення для конденсаторів турбін і систем безпеки ЗАЕС. Ситуація на станції під контролем, український персонал моніторить усі показники.

В «Укргідроенерго», до складу якого входить ГЕС, заявили, станом на зараз станційний ставок-охолоджувач наповнений водою.

Експерти організації МАГАТЕ на Запорізькій АЕС уважно стежать за ситуацією. Безпосереднього ризику для станції зараз немає, вважають вони.

На початку травня, за словами гендиректора МАГАТЕ Рафаеля Маріано Гроссі, всі шість енергоблоків знову зупинені. Водночас вони все ще потребують води. Колишній міністр енергетики України Іван Плачков повідомляв, що системи охолодження можуть деякий час працювати в замкнутому циклі, циркулюючи воду всередині станції, а не забираючи охолоджуючу воду з резервуару.

Мікрорайон Острів у Херсоні

Навколишнє середовище

Це беззаперечний акт екоциду та очевидний воєнний злочин, вплив якого виходить далеко за межі України і зачіпає екосистему всього Чорноморського регіону.

Міністр захисту довкілля та природних ресурсів України Руслан Стрілець ще в жовтні заявляв, що підрив може спричинити забруднення сміттям та різними хімічними речовинами води, яка буде переміщена до Дніпровсько-Бузького лиману, а потім відповідно до Чорного моря. Крім того, шкода буде завдана унікальному водно-болотному угіддю міжнародного значення, який називається «Дельта річки Дніпро», а також Національному природному парку «Нижньодніпровський».

Офіс генпрокурора за фактом підриву окупантами Каховської ГЕС правоохоронці розпочав розслідування за статтею екоцид.

Фото: t.me/uawarinfographics

Питна вода

За даними Міндовкілля, більше мільйона українців можуть залишаться без питної води, а зниження рівня нижче 12 метрів призведе до екологічної катастрофи, оскільки велику кількість біорізноманіття ми можемо просто втратити.

Ще в 2022 році секретар Ради національної безпеки та оборони Олексій Данілов в інтерв’ю Sky News заявляв, що в разі підриву об’єкта півострів Крим залишиться без водопостачання на 10-15 років або навіть назавжди.

Контрнаступ

Деякі іноземні ЗМІ пов’язують підрив ГЕС росіянами з українським контрнаступом. Агентство Reuters назвало вечірнє відео Зеленського напередодні вибухів «загадковим», в якому він вітав «новини, яких ми давно чекали».

Американські чиновники, посилаючись на інформацію військових супутників США, заявляють, що Київ, скоріш за все, почав контрнаступ частково. Супутники зафіксували посилення пересування з позицій українських військових.

Начальниця координаційного пресцентру сил охорони та оборони Півдня Наталя Гуменюк заявила, що населені пункти на лівому березі Дніпра вже зазнали суттєвого підтоплення, зокрема й окупаційні позиції і місця замінування, які вони там облаштували як загородження проти контрнаступу. «Вони дійсно намагалися протидіяти якимось чином імовірному руху Сил оборони й ось в такий спосіб завдали техногенної катастрофи на даному напрямку», — повідомила вона.

Це вже було

У серпні 1941 року радянські війська підірвали греблю ДніпроГЕСу чи, як тоді казали, Дніпрельстану. У такий спосіб намагалися зупинити наступ німецьких військ. «Приблизно пообіді почався відступ червоноармійців, який на деяких ділянках перетворився на панічну втечу. Стало зрозуміло, що неможливо ніяк стримати німців на правому березі. Тому отак похапцем ухвалили рішення підривати ДніпроГЕС та мости через Дніпро», – розповідав запорізький історик Володимир Лініков «Історичній Свободі». У результаті загинуло близько 20 тисяч людей.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button