Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 276 днів. За цей час ми опублікували 23483 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Фото: Ірина Бандура, postimpreza.org

Власники готелю «Дністер» у центрі Івано-Франківська продовжують склити колонаду, яка була прохідною галереєю. Про це повідомляють місцеві мешканці у соцмережах.

Готель, що спершу мав назву «Австрія», було побудовано у 1914 році у стилі пізньої сецесії. Одна з перших споруд у місті, зведена каркасно-монолітним способом. Зараз це перетин вулиць Січових Стрільців і Тараса Шевченка. У 1919 році саме в цій будівлі підписували Акт Злуки між УНР та ЗУНР.

Готель у 2012 році. Фото: Investigatio, CC BY-SA 3.0

Від 2004 року готель «Дністер» опинився у власності Мирослава Бойка та Надії Лєвшакової. У 2016 році почалися ремонтні роботи, й вибухнув скандал.

Готель зараз, травень 2023 року. Фото: Інформатор

Замість реставрації власники почали видозмінювати пам’ятку: добудували три поверхи й на додачу вежу з годинником, змінили дах, конфігурацію вікон, колір фасаду тощо.

Читайте також: Історичний готель «Дністер» у Франківську: хто і навіщо нищить легендарну споруду?

Навесні 2021 року почали монтували скло між колонами галереї — таким чином було перекрито частину пішохідного простору. Громадський активіст Ростислав Шпук заявляв, що пам’ятку засклили, як балкон хрущовки, зокрема, збили австрійську плитку в проході.

Фото: twitter.com/TymkivAn

Містяни виходили на мітинги, на захист пам’ятки стали такі публічні персони, як Юрій Андрухович, Ірена Карпа, Ірма Вітовська, Юліан Чаплінський. Останній, втім, вважає, що франківчани протестували недостатньо активно, й акції збирали замалу кількість людей.

Власниця готелю Надія Лєвшакова побіцяла демонтувати склопакети, однак досі цього не було зроблено. Наприкінці травня франківчани стали повідомляти, що скління колонади поновилося.

Міський голова Руслан Марцінків заявив, що не може жодним чином змусити власників готелю «Дністер» розісклити колонаду. Мовляв, дозвільну документацію дає держархбудконтроль у Києві, а погоджує обласна адміністрація. 

Архітектор Чаплінський переконаний, що мерія Івано-Франківська має важелі впливу — принаймні могла би подати в суд за позбавлення частини пішохідного простору через заскління галереї.

Травень 2023 року. Фото: Інформатор

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button