Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 290 днів. За цей час ми опублікували 23590 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Колаж: «Мапа Реновації»

Постійна комісія з питань культури Київради підтримала петицію киян із закликом повернути у державну власність і відновити понівечену вогнем дачу архітектора Брадтмана у Пущі-Водиці. Про це повідомляє «Мапа Реновації».

Будівля з 2014 року має охоронний статус пам’ятки архітектури місцевого значення. Департамент культурної спадщини КМДА неодноразово звертався з вимогою привести будинок в належний стан, але заклик проігнорували. Юрист Дмитро Перов вважає, що відповідно до ч. 2 ст. 19 закону «Про охорону культурної спадщини» КМДА має через суд повернути пам’ятку в державну власність і примусово її викупити.

29 березня невідомі підпалили будівлю. Пожежа там сталася не вперше – наприкінці 2020 року там виявили два підпали. Сама будівля перебуває в приватній власності, за останніми даними, власником є ТОВ «Парк-Пуща», де бенефіціаром є президент Федерації літакового спорту та ексдепутат Київради Володимир Присяжнюк. По сусідству з пам’яткою архітектури забудовником «ZIM Group» ведеться будівництво ЖК Hvoya.

Дача Брандтмана була зведена на початку ХХ століття, за індивідуальним проєктом власника – Едуарда-Фердинанда Брандтмана. Має стильові ознаки необароко, неокласицизму та неоренесансу, вирізняється унікальним деревʼяним мереживом (збереглося і після пожежі).

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button