Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 291 днів. За цей час ми опублікували 23590 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Особняк Кринського, 2012 рік. Фото: Олекса/wikimedia.

У Черкасах на місті особняка Вацлава Кринського початку ХХ століття побудують багатоповерхівку, пише «Суспільне». Забудовник заявив, що будівля в аварійному стані та не має історичної цінності.

Будівельна компанія «Надія» розпочала підготовку до зведення багатоповерхівки на місці особняка Кринського за адресою Байди Вишневецького, 2. У липні 2021 року забудовник тут замінював вікна, обвалюючи стіни, а днями на даху зняли шифер.

Фото: Суспільне Черкаси

У червні 2021 року Черкаська окружна прокуратура звернулася з позовом в інтересах держави до приватного підприємства «Надія» про зобов’язання укласти охоронний договір на об’єкт культурної спадщини. Черкаський окружний адмінсуд частково задовольнив заяву прокуратури та заборонив підприємству вчиняти будь-які дії, спрямовані на пошкодження, руйнування або знищення вказаного об’єкту культури до набрання рішення чинної сили. На цей час триває судовий розгляд.

Читайте також: «Ця будівля не має цінності». Під цим гаслом десятиліттями знищують історичну забудову Києва

Директор компанії Андранік Казарян прокоментував, що за два роки Міністерство культури не змогло зібрати документи, які доводять, що це пам’ятка історії й що саме тут є історичною пам’яткою.

Будинок побудований у 1907 році за проєктом невідомого архітектора. Належав черкаському юристконсульту польського походження Вацлав Кринський. У 1910 році в будинку розмістився Земський банк, до Другої Світової війни тут знаходився дитячий заклад, за нацистської окупації — окупаційна установа. Після війни була розміщена господарська частина Комітет Державної безпеки з гаражами у дворі. Пізніше — конструкторське бюро. Останні роки приміщення орендували приватні фірми.

Особняк – представник, так званої, фонової забудови, тобто типова будівля Черкас початку ХХ століття у яких проживали заможні містяни. У 1990-х роках будинок був занесений до списку з 140 будинків, які обов’язково мають бути збережені і мають отримати статус пам’яток. Будинок має пам’ятки.

Будинок розташований на Черкаських берегових схилах, входить до комплексної археологічної пам’ятки «Культурний шар пізньосередньовічного міста Черкаси» (14-18 століття).

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button