Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 281 днів. За цей час ми опублікували 23527 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Запоріжжя. Фото: Alexey Tolmachov, CC BY-SA 4.0

Назва міста Бровари, що під Києвом, не відповідає правописним нормам української мови — краще змінити на Броварі, вважає Національна комісія зі стандартів державної мови. Також є сумніви щодо Запоріжжя.

Комісія опублікувала перелік наз міст і сіл, які не відповідають мовним нормам. У ньому міститься загалом понад 1,4 тисячі топонімів.

Назви поділено на три категорії, в першій — ті, які не відповідають лексичним нормам української мови. Зокрема, це Бровари.

У другій категорії — назви, утворені під впливом російської колоніальної політики — численні Першотравневі та Первомайські, а також Обще, Ростуще, Подспор’є, Важне, Полезне тощо. 

У третю категорію комісія виокремила «сумнівні» топоніми, які можуть не відповідати мовним нормам або ж можуть бути пов’язаними з Росією. В першу чергу підозри у філологів викликали назви, де присутні поняття «червоний» (Червоне, Красне, Червона Поляна, Червоний Степ, Краснодуб’я), «травень» і «труд».

Запоріжжя/Запорожжя

У цій третій категорії опинилося й Запоріжжя. Комісія рекомендує міській громаді обґрунтувати доцільність збереження поточної назви або запропонувати нову назву. Якщо протягом шести місяців цього не буде зроблено, рішення теоретично може ухвалити Верховна Рада. Водночас комісія не коментує, в чому проблема з Запоріжжям.

Ймовірно, йдеться про те, що історично землі, підконтрольні українським козакам, називалися Запорожжя — тобто територія за дніпровськими порогами.

Місто Запоріжжя було засновано у 1770 році як Олександрівську фортецю — одночасно влада імперії зруйнувала Запорозьку Січ. До радянських часів називалося Олександрівськ. 1921 року місто отримало сучасну назву Запоріжжя.

Якщо уявити, що назву міста таки змінять, то область не перейменується автоматично — для цього потрібно вносити зміни у Конституцію. Так, у 2016 році обласний центр Дніпропетровськ став Дніпром, але область досі лишається Дніпропетровською. Рішення про перейменування області на Січеславську депутати спрямували у Конституційний Суд.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button