Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Візуалізація Ro3Kvit

У рамках Lviv Urban Forum чотири команди архітекторів і урбаністів презентували перші напрацювання по майбутній відбудові Маріуполя. Найкращі рішення об’єднають, щоб у майбутньому створити майстер-план.

Проєкти представили нідерландський експерт та співзасновник урбан-коаліції Ro3Kvit Фулко Трефферс, засновник освітньої платформи CANactions та керівник архітектурного бюро Zotov&Co Віктор Зотов, українські архітектори Яна Бучацька та Анна Камишан спільно з урбаністом Сергієм Родіоновим, а також директорка урбан-бюро BigCityLab Вікторія Тітова.

Кожна візія включає комплексне бачення оновлення Маріуполя, зокрема, житла, інфраструктури, економіки та логістики. Серед спільних рис усіх проєктів – увага до моря, порту, як потенційного економічного двигуна, екології та природних зон, нова ущільнена забудова та розвиток освіти, як ключ до повернення молоді. Драмтеатр усі команди пропонують зробити меморіальний центр. Так само у всіх проєктах йдеться про перетворення «Азовсталі» з меткомбінату на місце пам’яті.

Ознайомитися з проєктами команд можна тут.

Ro3Kvit

Команда пропонує демонтувати Морський бульвар і завершити забудову відкритим лінійним парком на пагорбі над морем. Згідно з концепцією, розбирають будівлі, які отримали суттєві пошкодження, та будівлі старих типових п’ятиповерхових масових серій. Територію мікрорайону пропонують розбити на квартали 100х100 метрів.

Під кожною будівлею створено повноцінне укриття, яке може бути поєднано з паркінгом. Також має обов’язково враховуватись необхідність безперервності підземного поверху під різними секціями.

Приблизно 60% приватної забудови вціліло. Отже, архітектори припускають, що можна очікувати більш швидке відновлення саме приватних будинків у зв’язку з меншим масштабом необхідних робіт.

Перенесення залізничних колій з набережної повністю відкриє центр міста морю та дає можливість облаштувати повноцінні пляжі. Окремі ділянки забудови трансформовані в багатофункціональні зелені публічні простори, спортивні майданчики тощо.

Центр міста з основними знаковими будівлями Маріуполя майже повністю знищено. Відповідно до бачення команди історичні будівлі мають бути відреставрованими за результатами міжнародних архітектурних конкурсів.

У центрі пропонують сформувати безперервну велосипедно-пішохідну зону. Ядро центру стає повністю пішохідним з окремими вулицями, доступними для громадського транспорту та автотранспорту мешканців навколишніх будинків. Відновлення драматичного театру має вирішуватись разом з мешканцями. Архітектори рекомендують перенести драмтеатр у нове місце, а на цьому місці створити меморіал, інтегрований у Театральний сквер.

На конкурсних засадах будується новий корпус Центрального ринку, територія навколо нього трансформується в торговельно-офісний кластер з простором для проведення ярмарок. Мерія міста переноситься на Азовстальську площу (площу біля центральних прохідних заводу «Азовсталь»). Територія, яку займала колишня мерія, та будівля інституту «Гіпромез» передаються університетському кластеру для побудови нового сучасного головного корпусу університету.

На частині території «Азовсталі» проведено реновацію. Архітектори пропонують віддати велику частину території природі. Драйвер перезапуску економіки міста — побудова нового контейнерного термінала на південному сході території «Азовсталі». Західна частина території «Азовсталі» стає частиною нового центру й інтегрує в себе територію гирла Кальміусу та гавані.

Центральну територію на «Азовсталі» можна використовувати як багатофункціональну локацію для публічних подій. Внутрішній простір цехів пропонується реконструювати під соціальні функції. Південний захід території віддано під кластер меморіалізації: музей, меморіальне кладовище, створення чотири видових пішохідних маршрутів.

Бачення меморіального кладовища

Музей «Азовсталі» та меморіальний центр Маріуполя пропонують розмістити на постійній основі на території ТЕЦ заводу «Азовсталь» (концепція та архітектурний проєкт на конкурсних засадах та за участі мешканців міста). Меморіальне кладовище пропонують побудувати на березі моря біля водного дзеркала басейнів технічної води заводу «Азовсталь».

Нновий театр та культурний центр

Команда Сергія Родіонова

Архітектори пропонують зменшити або зафіксувати площу міста, зокрема, перетворивши існуючі малоповерхові райони у центрі на райони середньої̈ забудови з високою щільністю. Райони з низькою щільністю пропонують зосереджувати переважно в передмістях, а передмістя та промзон на околицях перетворювати на ландшафтні парки та ферми.

Місто має бути доступним. Ця візія включає велосипедну доступність через зелені зони та головні проспекти, збільшення кількості пішохідних вулиць, переформатування колишніх залізничних колій у парки з веломагістралями та доріжками для бігу.

Основна ідея концепції – ущільнення географічного центру міста. Колишні промислові зони «Азовсталі» та узбережжя Кальміусу мають перетворитись на нові змішані мікрорайони. Новий транспортний хаб (залізничний вокзал, автовокзал, морський вокзал, вузол міського громадського транспорту) розташовується на «горострові» між двома частинами майбутнього центру міста —історичною та новою.

Згідно з візією місто розгорнеться до води та природи. На півдні — приморська зона, на півночі — річкова. Архітектори вважають, що першочерговим рішенням має стати перенесення вантажної залізниці з центру міста. Це допоможе звільнити узбережжя і з’єднати центр міста з морем.

Основна ідея плану автомобільної мережі – зробити центр міста вільнішим від автомобілів і вивести з міста транзитний потік вантажів. Разом зі зниженням швидкості в центрі міста та розвитком громадського транспорту нова мережа відкриває можливості для нових видів транспорту в місті, таких як легкі електромобілі доставки.

В історичному центрі пошкоджені і зруйновані будівлі потрібно ретельно реставрувати у первинному вигляді незалежно від їх історичної цінності. Важливо зберегти оригінальнувуличну сітку ХІХ століття, вважають архітектори. Квартали мають бути ущільнені і оживлені новими будинками соціальної та міксованої функції.

Концепція передбачає перехід від монорайонів до активних і різноманітних кварталів зі змішаним використанням площі. Ділові, культурні, адміністративні та інші центри мають прив’язуватись до головних магістралей та транспортних вузлів.

Один з нових магнітів — центральна площа XVIII століття — базарна площа, разом із її функцією — місце ярмарків, а на місці втраченої козацької фортеці Домахи з’явиться новий Музей Маріуполя.

Центр пам’яті «Драмтеатр» у новому Маріуполі він має зберегти свою меморіальну функцію. Архітектори пропонують на місці руїн створити центр, що поєднає пам’ятку і новий простір. Фасадна сторона зміститься на бік колишнього скверу, і отримає продовження у вигляді амфітеатру, де можуть гуляти містяни і грати діти.

На місці старого залізничного вокзалу з’явиться Кампус «Мозаїка», що стане мозковим центром відродження Маріуполя. Старі рейки обростуть парком. На території центрального пляжу з’явиться перший технологічний центр дослідження Азовського моря.

Центр пам’яті «Азовсталь» – меморіальний парк-заповідник. Архітектори залишили територію, обмежену каналом, недоторканою, надавши природі можливість поглинути і «вилікувати» її.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button