Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 290 днів. За цей час ми опублікували 23590 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Фото: Дмитро Перов

Активні кияни розпочали роботи щодо збереження та відновлення дачі архітектора Брадтмана у Пущі-Водиці. Про це повідомив юрист «Мапи Реновації» Дмитро Перов.

Після розчистки території від чагарнику волонтери почали розбір завалів та розподіл уламків на побутове сміття, невідновні рештки та елементи, що підлягають реставрації. Дослідження пам’ятки показало, що дача складена, зокрема, з цегли Якова Бернера – відомого київського виробника цегли кінця ХІХ початку ХХ століть. Далі вони планують завершити розбір завалів та розпочати монтаж захисного накриття, що убезпечить пам’ятку від потрапляння опадів та подальших руйнувань.

Кияни підписали петицію про відновлення понівеченої вогнем пам’ятки. Її підтримала місцева влада. У відповіді на петицію йшлося, що Департамент охорони культурної спадщини КМДА направив припис власнику дачі у Пущі-Водиці щодо надання науково-проєктної документації на проведення реставрації.

Власнику будівлі – ТОВ «Кайлас юа» – внесено припис за недодержання вимог щодо захисту збереження та утримання, ухилення від підписання охоронного договору, який був укладений у серпні 2021 року. Департамент вимагає від власника вжиття заходів щодо недопущення пошкоджень та нележаного утримання пам’ятки.

Дача Брандтмана була зведена на початку ХХ століття, за індивідуальним проєктом власника – Едуарда-Фердинанда Брандтмана. Має стильові ознаки необароко, неокласицизму та неоренесансу, вирізняється унікальним деревʼяним мереживом (збереглося і після пожежі).

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button