Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 276 днів. За цей час ми опублікували 23483 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Фотограф Олександр Попенко у своєму проєкті досліджує українські пам’ятники їжі. Часто арт-об’єкти репрезентують продукт-візитівку, пов’язані з локальними фестивалями або встановлені місцевими підприємцями, пише БЖ.

За словами автора, ідея проєкту зародилася під час подорожей Україною в пошуках Ейфелевих веж для проєкту «Маленький Париж». «В якийсь момент напрацював нову оптику: став частіше помічати й інші подекуди дивакуваті, подекуди цікаві арт-об’єкти. Я почав досліджувати та знайшов десятки об’єктів з різною історією. Серію поки не завершено: я зробив не всі фото об’єктів, які знайшов. Планую ще декілька експедицій у майбутньому», – розповів Олександр.

Пам’ятник шашлику в Ірпені

Дуже часто «гастрономічні» пам’ятники мають регіональний контекст: репрезентують продукт-візитівку тощо. У Мелітополі є пам’ятник черешні. У Бердянську є пам’ятник бичку-годувальнику: справді ця риба протягом тривалого часу була головним продуктом для мешканців міста.

У Полтаві є пам’ятник галушкам, а в Кременчуці – пам’ятник щуці.

Пам’ятник пиву в Бердичеві

На півдні та в центрі України досить багато пам’ятників томатам: пам’ятник «Слава помідору» встановили в селищі Кам’янка-Дніпровська Запорізької області, а в місті Олешки є пам’ятник цюрупинським томатам. Ще один помідор знаходиться на Вінниччині, в селищі Велика Кісниця, яке називають «томатною столицею регіону». У селищі Мала Добронь є пам’ятник паприці.

У Дрогобичі є арт-об’єкт «При потребі розбити скло»: це топки солі під склом, присвята Дрогобицькій солеварні, яка працює з ХІV століття. А в центрі Сум є пам’ятник цукру-рафінаду на честь мецената Івана Харитоненка.

Часто такі пам’ятники пов’язані з локальними фестивалями, які мають залучати туристів та репрезентувати гастрономічну спадщину. Наприклад, пам’ятник деруну в Коростені, пам’ятник афині, тобто чорниці, на Закарпатті – його встановили на честь фестивалю «Верховинська афіна». В Овручі на фестивалі «Поліська Пані Картопелька» відкрили пам’ятник антропоморфній картоплі, стилізованій під українську господиню у народному вбранні.

Пам’ятник деруну у Коростені

Також «гастрономічні» пам’ятники створюють бізнеси в маркетингових цілях. Наприклад, в центрі культури вина Shabo є арт-об’єкт «Виноградна лоза», створений Михайлом Ревою. На Миколаївщині цукрова компанія встановила пам’ятник цукровому буряку, а в Житомирі компанія «Рудь» створила пам’ятник морозиву.

Пам’ятник морозиву у Житомирі

У Бердичеві є пам’ятник у вигляді кухля пива в людський зріст: це данина місцевому пиву та пам’яті Леона Ліпецького, директора Бердичівського пивного заводу.

Пам’ятник пиву в Бердичеві

Пам’ятник яйцям є біля Ратуші в Івано-Франківську, який разом з фонтаном він утворює композицію «Відродження». Ще один пам’ятник є на Харківщині, але місцеві ці називаються об’єкт «Яйцями динозавра», адже вони метри заввишки.

Пам’ятник яйцю в Івано-Франківську

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button