Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 282 днів. За цей час ми опублікували 23535 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Команда Zero Waste Alliance Ukraine створила інтерактивну модель міста, яка зображує сучасну систему управління відходами. За словами авторів ідеї, сайт є допоміжним інструментом для громад, бажаючих зменшити обсяг відходів та раціонально використовувати наявні ресурси.

На мапі вже є кілька десятків адрес і контактів ініціатив. У розділі «‎Вікі» пояснюються їхні екологічні й економічні переваги, а також як кожен може реалізувати подібні проєкти.

«Ми прагнемо розповідати про проєкти та заклади, які вже успішно працюють, та мотивувати громади й активістів створювати власні екоініціативи. На платформі ми зібрали як теоретичну інформацію про підходи до скорочення утворення відходів, так і приклади реалізації цих ідей на практиці, в Україні та за кордоном», — пояснює Євгенія Дев’яткова, координаторка проєкту та менеджерка ГО Zero Waste Lviv.

Кому буде корисною платформа?

  • Громадам, які працюють над створенням регіональних планів управління відходами. Адже цього вимагає закон.
  • Містам і селам, які постраждали від окупації та/або обстрілів, та перебувають у процесі відбудови.
  • Бізнесам, громадським організаціям та іншим спільнотам, котрі впроваджують zero waste проєкти і хочуть, щоб про них дізналися місцеві мешканці.

Як це працює?

Клікаючи на елементи головної сторінки, дізнавайтесь про різні типи об’єктів та екопроєктів. Серед них:

  • міські компостери і городи;
  • системи заставної тари;
  • питні фонтани та водомати;
  • центри перевикористання речей;
  • сортувальні станції;
  • переробні підприємства;
  • екокрамниці тощо.

Щоб потрапити на мапу, треба заповнити анкету за посиланням.

Наскільки ваша громада відповідає стандартам zero waste — покаже онлайн-тест. Тестування створене на основі критеріїв сертифікації програми «Місто нуль відходів» від Zero Waste Europe. Результат покаже, чи готова громада до проходження сертифікації, та на чому варто зосередитись у майбутньому.

За даними Міндовлілля, обсяги відходів руйнації через воєнні дії вже можна порівняти з кількістю ТПВ, що в середньому утворюються в Україні за рік. Але ці відходи мають потенціал для повторного використання, у тому числі в процесі відновлення громад.

Сайт «Місто нуль відходів» створено в рамках проєкту «Sustainability4Ukraine: підтримайте місцеві НУО в Україні», організованого GlobeScan, CSR Europe і CSR Ukraine, за підтримки благодійної платформи dobro.ua.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button