Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 291 днів. За цей час ми опублікували 23590 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Фото: Rungkit Charoenwat

Зазвичай люди не переплановують домівки заради домашніх улюбленців — часто зміни в інтер’єрі обмежуються лежанкою, дряпкою та кількома мисками на підлозі. При цьому тварини значно залежніші від житлового простору, адже не можуть вийти назовні коли їм заманеться. Тож більшість свого життя собаки і коти проводять у квартирі, пристосованій не для них, а для людських потреб і комфорту.

Гібридна конструкція у квартирі на Тайвані, яка об’єднує столик, етажерку та будиночок для джекрассела. Фото: Hey! Cheese

ArchDaily зробило підбірку оригінальних рішень, до яких вдалися мешканці заради своїх тварин.

Читайте також: Чи етично тримати вдома собак та котів? Якщо так, як покращити їхнє життя і позбавити стресу?

Цей будинок в Японії так і називається «котячий дім». Скрізь навколо дряпки, полички на стінах дозволяють коту залізати під стелю та гуляти по балках. Для котячого туалету передбачено окреме приміщення, облаштоване у вентиляційній шахті людської вбиральні.

Фото: Seiji Iwama

«Собачий дім» у Пекіні був спроєктований для власниці з вівчаркою, що страждає на дисплазію суглобів, як і багато інших представників цієї породи. Будинок має три рівні, нижній з яких — простір для пса. Кольори інтер’єру обирали з огляду на те, що собаки розрізняють обмежену гамму кольорів. Останні дослідження свідчать, що вони бачать жовтий, блакитний і відтінки між ними. У будинку є дві екслюзивно собачі ванні кімнати, одна з яких звукоізольована, аби не було чути гавкання, коли собаку купають. Приміщення облаштовані так, аби ветеринар міг оглядати пса вдома.

Фото: Haiting Sun

Подружжя у Вільнюсі під час ремонту позбулося всіх дверей, яких можна було позбутися — аби їхня кішка могла вільно ходити помешканням (власники котів знають, як тих дратують зачинені двері). Там, де двері все ж потрібні, наприклад, у ванній кімнаті, прорізали отвори.

Фото: Norbert Tukaj

Господарі лофту в Нью-Йорку облаштували ліфт, щоб перевозити собак між поверхами, коли ті втомлені, а також іграшки та ласощі. Контструкція називається «Стічеватор» на честь одного з псів.

Фото: Elizabeth Felicella

Ще один котячий дім, але вже в Китаї. Триповерховий будинок біля узбережжя моря призначений для відпочинку власниці з трьома котами. Тут є безліч сходів, зокрема й навколо робочого місця жінки — вони любить одночасно займатися своїми справами та гратися з котами.

Фото: Hey! Cheese

В малій (48 квадратних метрів) квартирі в напівпідвальному приміщення багатоквартирного будинку в Шанхаї живуть троє людей, два собаки та 40 котів! Планувальники інтер’єру вирішили розділити простори для тварин і людей за принципом інь і ян — вони окремі, але перетікають одне в одне. Коти мешкають у коридорах з напівпрозорими полікарбонатними стінами. Входи до котячих секцій можна відчиняти та зачиняти, регулюючи проникнення котів у людський простір.

Фото: Yijie Hu, Shengliang Su

Просторий (700 метрів квадратних) будинок у Таїланді було збудовано для чоловіка, який дуже любить собак. Він хотів житло, в якому його улюбленці почувалися би так само затишно, як і він сам. Він також хотів, аби інші собаки почувалися добре й тому частина будівлі відведена під готель для тварин і грумінг-салоном.

Архітектори ґрнутовно підійшли до завдання та дослідили відмінності між тілесним досвідом собаки й людини. Так, форма колон з заокругленнями біля підніжжя повторює форму тіла собаки, аби той міг зручно влягтися, а також дозволяє швидко помити поверхню. Сходи до басейну мають масштаб, комфортний для пса.

Фото: Rungkit Charoenwat

«Хмарочос» також писав про будинок-сходи в Токіо. Старше подружжя, яке живе в ньому, має вісім котів.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button