Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 294 днів. За цей час ми опублікували 23619 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Фото: YOD Group

Коли говоримо про мозаїки Києва, то зараз у поле зору найчастіше потрапляють твори радянського періоду. Розквіт монументальних панно у 1960-80-х роках залишив вагомий спадок, який зникає, чи з недбалості, чи з ідеологічних причин.

Однак у Києві існують і сучасні мозаїки. Видання ТиКиїв підібрало кілька столичних закладів, які використали в інтер’єрі цю техніку.

Ресторан Gost

Дизайн інтер’єру ресторану Gost, розташованого в Олімпійському комплексі, розробляла YOD Group. 

Фото: YOD Group

Стіни приміщень оздоблені масштабними панно, створеними, як стверджують дизайнери, у типовій радянській техніці. Еклектична естетика інтер’єру загалом є трибютом радянському монументалізму.

Фото: YOD Group

Найбільшу мозаїку розміщено на стіні, що вигинається хвилею. На ній зображено Сергія Корольова, Стіва Джобса, The Beatles, монумент засновникам Києва та Батьківщину-Матір, Фредді Меркюрі та Валерія Лобановського. Дизайнери запевняють, що це не випадковий набір постатей, а символи амбіцій та ідей, які сформували наше теперішнє.

Мозаїки є також в іншому проєкті YOD Group — київській кав’ярні Dot.

Книгарня «Місто»

Арткнигарня «Місто» відкрилася на вулиці Князів Острозьких, 5/2 після початку великої війни. Діана Слонченко працювала в авіації та втратила роботу з припиненням цивільних рейсів. Тому вона вирішила відкрити книжковий артпростір з майстеркласами, презентаціями та лекціями.

Фото: womo.ua

Родзинка закладу — мозаїка. На ній зображено київські архітектурні пам’ятки: Золоті ворота, готель «Салют», Миколаївський костьол, Річковий вокзал. Також є транспорт: річковий трамвай, вагон метро, жовті маршрутки. Майстриня Тетяна Родькіна працювала над панно два місяці.

На майстеркласах з мозаїки створюють, наприклад, такі зображення готелю «Салют». Також продаються вже готові мінімозаїки. Фото: instagram.com/tse.misto

«Ідея виникла одразу ж після ідеї створити книгарню. Це був логічний розвиток теми ностальгічного Києва, проте по-хорошому ностальгічного. Того міста, де ти був сповнений очікування пригод. Нічого спільного із Радянським Союзом ця ностальгія не має. Це більше про відчуття себе у творчому просторі бібліотечних чи музейних мозаїк, післясмак Києва, який лишився саме у спогадах», — розповідає Слонченко.

Кафе-бар «Липа»

Кафе на вулиці В’ячеслава Липинського неподалік від Золотих воріт відкрили у 2021 році власники кафе «Каштан».

Фото: Олександр Панченко

Першу з двох зал прикрашає вітраж, придбаний на одному з київських заводів. Мозаїку ж у другій залі не відразу можна помітити. Її розміщено на фасаді барної стійки. Над нею працювала команда з шістьох художників.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button