Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 278 днів. За цей час ми опублікували 23497 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Фото: Alexander / Unsplash

Перший тиждень липня став найгарячішим у світі в історії спостережень. Йому передував рекордно спекотний червень, повідомляє Всесвітня метеорологічна організація.

Третього липня американський Центр прогнозування погоди зафіксував глобальну температуру на рівні 17,01 градуса за Цельсієм — це рекордний показник. Але вже наступного дня цей рекорд було побито: 17,18 градуса.

Японські метеорологи повідомили, що сьомого липня середня температура у світі сягнула 17,24 градуса. ВМО наразі аналізує ці дані. Так чи інак, рекордно спекотний червень та початок липня відчули в Європі, США, Мексиці, Азії та східній Австралії. Водночас на заході Росії, західних регіонах США й Австралії минулий місяць був, навпаки, дещо холодніший за норму.

Читайте також: У Китаї все більше жінок вдягають на пляж фейскіні, рятуючись від сонця. Що це таке?

18 липня температура в каталонському місті Фігерас сягнула 45,4 градуса. Того ж дня в сицилійських громадах Ліката та Рієзі зафіксували 46,3 та 45,8 градуса відповідно, а нступного дня в Дечимоманну на Сардинії термометр показав 45,9 градуса. Це все локальні рекорди.

Метеорологічна обсерваторія Зоннблік, розташована в горах Австрії на висоті понад 3100 метрів, зафіксувала 15,7 градуса 11 липня — найвищу температуру з початку свого заснування у 1886 році.

Теплова хвиля в ці дні особливо лютує в середземноморському регіоні. Грецію охопили масштабні лісові пожежі, з острова Родос евакуюють тисячі туристів і місцевих жителів.

«Ми перебуваємо на незвіданій території, і можемо очікувати нових рекордів мірою подальшого розвитку Ель-Ніньо, і ці наслідки триватимуть до 2024 року. Це тривожна новина для планети», — заявив директор кілматичних сервісів ВМО Крістофер Г’юїтт.

Ель-Ніньо — сезонне підвищення температури екваторіальної зони Тихого океану. Зі змінами клімату це явище набуває все екстремальніших проявів.

Окреме занепокоєння у кліматологів викликає безпрецедентне підвищення температури поверхні океану в Північній Атлантиці. Воно виявилося значно більшим, ніж показували попередні прогнози. Це не лише змінює морські екосистеми, а й безпосередньо впливає на екстремальні температури, зокрема, в Європі.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button