Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 292 днів. За цей час ми опублікували 23602 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Фото: Max Burchill / Unsplash

У США судять Майкла Малекзаде, якого звинувачують у створенні шахрайської фінансової піраміди на перепродажу модних кросівок, повідомляє Bloomberg.

Перепродаж кросівок — загалом дуже популярний бізнес у Північній Америці. Якщо раніше модні моделі цікавили передусім колекціонерів, то зараз це повноцінний ринок спекуляцій та інвестицій — ринок, що оцінюється у два мільярди доларів.

Передумови створювали й самі виробники. Такі фірми, як Nike і Adidas, почали розвивати схему підвищення попиту — за кілька місяців до випуску моделі робили дроп, тобто обмежений випуск.

Створена Малекзаде у 2013 році фірма Zadeh Kicks відрізнялася тим, що постачала взуття за цінами, значно нижче ринкових, а покупці мусили передзамовити модель за шість місяців до її виходу на ринок. Склад було розташовано в Юджині, штат Орегон.

Майкл Малекзаде. Фото: Todd Cooper/Eugene Weekly

Клієнти Zadeh Kicks не розуміли, в чому секрет низьких цін: хтось припускав, що бізнесмен достатньо заробляє на одних замовленнях, щоб дозволяти отримувати збиток на інших, або ж має якісь зв’язки з виробниками. Але насправді Малекзаде просто чекав, коли модель з’явиться у продажу та купував її на онлайн-маркетплейсах, таких як StockX. Декому щастило отримали замовлені кросівки швидко, хтось міг чекати й рік, а хтось так і не дочекався доставки.

Чимало клієнтів Zadeh Kicks самі були спекулянтами й замовляли відразу великі партії. Наприклад, фірма Schmidty Kicks стала повністю залежною від поставок Малекзаде.

Платежі через PayPal передбачають гарантію доставки протягом 20 днів із дати покупки, але Zadeh Kicks часто доставляли замовлення вдесятеро довше. У PayPal заявили, що розбираються, як компанії вдавалося продовжувати користуватися платіжною системою.

З пандемією коронавірусу попит на онлайн-покупки та спекуляції з кросівками лише підвищився. До Zadeh Kicks приходили тисячі нових клієнтів. Знайомі Малекзаде згадують, що він оперував мільйонами доларів, користуючись лише телефоном і кількома бухгалтерськими зошитами. У 2020 Малекзаде купив будинок з гаражем на п’ять автомобілів у найдорожчому районі Юджина. Він майже не їздив на своїх ламборджині та порше, але постійно їх кастомізував і тюнингував.

У 2021-му вантажівки щодня привозили на склад у Юджині близько тисячі пар кросівок, переважно куплених на StockX. Але маркетплейси вже не задовольняли шалений попит Zadeh Kicks. Малекзаде почав вдаватися до такої тактики: коли не міг виконати замовлення, пропонував покупцю відшкодування на більшу суму, ніж було сплачено. Дехто отримував компенсацію в реальних грошах, але переважно це були подарункові картки чи ваучери на покупки.

Перед Різдвом Nike анонсувала дроп моделі Air Jordan 11 Cool Grey за 225 доларів. Це була чи не найхайповіша та найжаданіша модель найків.

Zadeh Kicks пропонували передзамовити ці кросівки за 115 доларів. У день релізу моделі фірма була винна своїм замовникам 600 тисяч пар — тобто приблизно половину того, що мала на складах сама Nike. У Малекзаде не було шансів виконати всі ці замоволення — більш того, коли він шукав пари сірих ейр-джорданів, клієнти вже робили передзамовлення на Air Jordan 4 Retro Military Black, що мали вийти у травні.

Станом на квітень 2022 року Zadeh Kicks заборгував понад 15 тисячам клієнтів кросівок на загальну вартість понад 70 мільйонів доларів. Малекзаде ліквідував компанію та почав процес банкрутства.

Згодом, після того, як Малекзаде та його дівчині висунули звинувачення, виявилося, що фірмі вдалося зібрати лише шість тисяч пар сірих ейр-джорданів, тобто 1% від обіцяного.

У Малекзаде конфіскували 6,4 мільйона доларів готівкою, майже сто дорогих годинників та сотні дизайнерських сумочок. Підприємець був змушений продати свою колекцію кросівок, автомобілі та будинок.

Досі близько тисячі людей очікують, що їм повернуть гроші. Це й ті, хто замовив лише одну пару за кількасот доларів, і спекулянти, які зробили замовлень на мільйон. Можливо, найбільший невдаха серед них — покупець, який розповів, що ніколи раніше не перепродавав кросівки, але перед самим падінням піраміди вирішив підзаробити, замовивши у Zadeh Kicks взуття на 600 тисяч доларів.

Малекзаде наполягає, що не винен: мовляв, просто попит був зависокий, і фірма не встигала. Якщо його визнають винним, йому загрожує до 30 років у в’язниці.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button