Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 288 днів. За цей час ми опублікували 23579 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Розкопки кургана. Фото надано місцевими активістами

У травні в селі Підгородне біля Дніпра зрівняли з землею курган. Стародавній могильник кочівників було розташовано на території п’ятизіркового готелю SunRay, повідомляють Тексти.

Поряд із місцем, де раніше був курган, збудували паркувальний майданчик. При готелі також є вертолітний майданчик, тенісні корти та басейн. Доба в котеджі з двома спальнями коштує 14 000 гривень. Готель зареєстровано на Олександра Гузенка, який у 2019 році балотувався до Верховної Ради від «Партії Шарія».

Курган під охоронним номером 6068 називають Белюхова могила. Насправді ж могила курінного отамана Низового війська запорозького Матвія Белюха розташована трохи далі, на території дачного селища. 

Кургани — це могили кочових народів у формі насипу над поховальною камерою

За словами активістів, два роки тому навколо кургану почали проводити комунікації, садити дерева, обносити бордюром. У березні цього року приїхали археологи «Дніпропетровської археологічної експедиції» й почали розкопки. Активісти закидають, що могильник перекопали ескаватором, а ще не мали дозвільних документів. Виконавці розкопок відкидають звинувачення.

Під час розкопок виявили шість поховань, переважно ямної культури ІІІ тисячоліття до нашої ери. Знахідки — переважно горщики — передали до Дніпровського історичного музею імені Яворницького.

Фінальна стадія розкопок кургана. Фото надано ГО «Хранителі курганів»

Хто замовив археологічні розкопки, — невідомо. Археологи приватно сказали чиновникам міськради, що їх профінансував інвестор.

Заступниця голови «Дніпропетровської археологічної експедиції» Ірина Шабельникова заявляє, що курган перебував у аварійному стані. Законодавство забороняє чіпати стометрову охоронну зону навколо кургану, натомість його підніжжя заклали бруківкою. Тож, запевняє вона, курган необхідно було розкопати.

«Археологічні розкопки — не руйнування. У нас є відповідні кваліфікації, наукові роботи. Все було узгоджено з державою. Але громадськість абсолютно не розуміється на процедурі розкопок. Тим паче, люди зараз агресивні», — каже вона.

Місце, на якому був курган

Після реформи децентралізації охорона курганів перейшла від місцевих відділів охорони пам’яток на територіальні громади. Останні ж при цьому не отримали необхідної документації та юридичного механізму для виконання цієї функції.

«Скільки я об’їздив курганів по Україні, покинутих напризволяще! Охоронні таблички й охоронні знаки на них відсутні. Усі охоронні зони порушено. Агрохолдинги, місцеві фермери всіляко намагаються їх підорати або й загнати трактор на курган, а через деякий час узагалі розорати», — зазначає засновник громадського руху «Хранителі курганів» Олександр Кликавка.

Навесні 2021 року біля селища Володарка на Київщині фермер зорав та засіяв курган із похованням пізньої бронзи або залізної доби.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button