Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

У Церматті, туристичній громаді швейцарського кантону Вале, де живе близько шість тисяч людей, взагалі немає автомобілів – вони заборонені для особистого користування. Містом можна переміщуватися на електричному громадському транспорті, таксі та кінних екіпажах.

Проте навіть електромобілів у місті небагато, за останніми даними, їх налічувалося приблизно 500. Усі автобуси та таксі, що курсують у селі, є електромобілями, які працюють від акумуляторних батарей. Швидкість електромобілів у Церматті обмежена до 20 кілометрів на годину. Всі електромобілі мають ліцензію (видається на три роки) та належать місцевим органам влади або підприємствам (таксі, службам доставки тощо).

Щоб дістатися Церматта на авто, туристам необхідно припаркуватися в іншому селі за п’ять кілометрів, і сісти на трансфер від готелів або громадський транспорт.

У Церматті транспортні засоби, що працюють на викопному паливі, були повністю заборонені в 1961 році після консультацій з жителями. На референдумах, які проходили з 1972 по 1986 роки, містяни погодилися заборонити двигуни внутрішнього згоряння. Такі авто використовує лише персонал швидкої медичної допомоги.

Єдиним видом громадського транспорту в Церматті є електробуси, які виробляються прямо в муніципалітеті. До речі, інші авто також переважно виробляють локально за певним дизайном. Одне таке підприємство може виготовляти від 15 до 30 унікальних автомобілів на рік, які використовують приблизно 50 років.

Перші електричні автобуси почали працювати тут в 1988 році. Зараз у Церматті є два автобусні маршрути: зелена лінія – це спеціальна лижна лінія, і червона лінія, яка обслуговує місцевих жителів.

Особисте користування та володіння електромобілями в Церматті заборонено, те ж саме стосується оренди. Водночас електромобілі використовуються в готелях та інших підприємствах. Готель зустрічає гостей на залізничному вокзалі та відвозить їх назад.

Крім того, електромобілі використовуються для доставки товарів з гастрономів та інших магазинів. Також можна скористатися громадським електробусом або викликати електротаксі, яких всього близько 150. Більшість жителів міста їздять на велосипедах.

Містечко використовує відновлювану енергію місцевого виробництва. Електроенергію, необхідну для зарядки електромобілів, також виробляє власна гідроелектростанція – орієнтовно 70%. Воду, яку вона використовує, очищають.

Фото: Тom Scott, 105orless

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button