Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 293 днів. За цей час ми опублікували 23609 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Озеро Синє в серпні. Фото: Юрій Андреєв

Озеро Синє на Виноградарі у Подільському районі сильно обміліло. На початку травня директор Департаменту захисту довкілля Олександр Возний, депутати Вадим Сторожук та Олексій Окопний провели виїзну нараду та пообіцяли розчистку та благоустрій водойми.

Проте протягом трьох місяців роботи так і не розпочалися. Місцеві жителі б’ють на сполох, адже воно може зникнути. За останні 40 років, від початку будівництва на його берегах, озеро Синє, розташоване на околиці житлового масиву Виноградар, зменшилося, з’єднувальна протока пересохла, і по суті утворилося дві окремі водойми, рівень води в яких постійно падає.

Озеро Синє в травні. Фото: Олександр Возний

За словами Возного, після проведення наукового дослідження було встановлено, що причини обміління Синього мають природний та техногенний характер. До перших належить підвищення температури повітря (а отже зростання випаровування) та замулення джерел живлення. До причин техногенного характеру відноситься, зокрема, водопониження внаслідок будівництва житлового масиву та автомобільних доріг, які стали штучною перешкодою для підземних та поверхневих вод.

У Київраді було зареєстровано проєкт Переліку природоохоронних заходів на 2023 рік. Рішення передбачає розчищення озера на глибину п’ять метрів для розкриття ґрунтових джерел, що спричинить додаткове наповнення, а також покращить екологічний стан озера, розчистка з’єднувальної протоки та об’єднання озера в кільце для зрівнювання рівнів води та запобігання застою. Депутати підтримали рішення 18 травня.  

Після цього був підготовлений проєкт розподілу бюджету, який передбачав виділення 35 млн гривень на відповідний комплекс робіт. Виділення коштів було підтримано екологічною та бюджетною комісіями, зазначив Возний. Фінальним етапом мало стати затвердження начальником Київської міської військової адміністрації Сергієм Попком цього розподілу. Відповідні документи з початку липня 2023 року перебувають на розгляді у військовій адміністрації. За його словами, без цього затвердження початок робіт на озері Синє неможливий.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button