Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 281 днів. За цей час ми опублікували 23527 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Роками будинок стоїть завішаний екранами. Зображення з Google Maps

Петиція з вимогою надати статус історичної пам’ятки будинку на вулиці Софіївській 20/21 у Києві, набрала необхідні шість тисяч підписів.

Звернення було зареєстровано у червні, а у липні КМДА занесла будинок до переліку об’єктів культурної спадщини. та звернулися до Міністерства культури, аби будівлю занесли до Держреєстру нерухомих пам’яток. Кияни, втім, продовжували підписувати петицію, в якій також вимагається вилучити будинок у власника.

«Вимагаємо негайно… ініціювати його вилучення у нинішнього власника за неналежний догляд та повернення його громаді міста з подальшим відкриттям у ньому музею історії української державності», — йдеться у тексті.

Фото: Masha Kovalchuk

Двоповерхову споруду 1870 року називають «будинком Грушевського», вважаючи, що самі з його балкону голова Центральної Ради УНР виголошував промову про незалежність України у січні 1918 року. Доказів цього в історичних джерелах немає, вважають фахівці Музею історії Києва.

Так чи інакше, будинок входить в ансамбль Софійської площі та перебуває у буферній охоронній зоні пам’ятки ЮНЕСКО.

У 2005 році КМДА вже подавала документи для занесення у держреєстр. Натомість у 2011 році Мінкульт визнав споруду такою, що не відповідає критеріям пам’ятки.

Будівля, розташована фактично на Софійській площі, довгий час стоїть занедбана. Не всі кияни навіть могли бачити її фасад, бо роками він завішаний екранами з рекламою.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button