Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 284 днів. За цей час ми опублікували 23536 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Фото: facebook.com/k0sm0s

У парку КПІ працівники Київзеленбуду вирізали ділянку, де росли ясени. Фото опублікував киянин Кирило Виноградов.

Фото: facebook.com/k0sm0s

Олексій Данилюк, свідок опису дерев, сказав, що інспектори визначили їх як сухостій. Про це також свідчить табличка, яку встановила адміністрація університету. У ній повідомляється, що у жовтні та листопаді «зеленбудівці» садитимуть молоді дерева на заміну.

Фото: Світлана Шевченко

Голова кліматичного департаменту КМДА Олександр Возний наголосив, що ділянка перебуває у постійному користуванні КПІ та не обслуговується містом. 

За його інформацією, у 2021 році комісія зафіксувала 245 сухостійних дерев у парку. Та надалі адміністрація інституту не зверталася до Управління екології або підпорядкованих комунальних підприємств з даного питання.

Виноградов нарікає, що неодноразово спостерігав, як комунальні служби роками нічого не роблять для порятунку хворих дерев і зрештою просто зрізають їх. «А потім бездіяльність подається як перемога — ми спилили померле дерево», — каже він.

Фото: facebook.com/k0sm0s

Арборист Володимир Ветроградський повідомив «Хмарочосу», що кілька років тому помітив, що стовбури пенсильванських ясенів у парку КПІ активно заселяє інвазивний стовбуровий шкідник. Саме через це й загинула більша частина дерев.

Адміністрація університету не вжила жодних заходів, щоб обробити та зберегти дерева. При цьому сам Ветроградський приходив до керівництва з пропозицією допомогти відновити ясени.

Арборист також пояснив, чому зрізи дерев — це видно на фото — виглядають світлими й непошкодженими.

«У кожного виду дерева своя особливість будови. Тому одне дерево сухостійне може на перерізі бути темного кольору, а інше — світлим. У сухостійного ясена провідна частина стовбура при всиханні якраз лишається світлою. В будь-якому випадку, чи було дерево ще живим або вже всохло, доволі легко перевірити якщо це робить фахівець з практичним досвідом», — зазначає він.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button