Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 284 днів. За цей час ми опублікували 23536 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Фото: Cristóbal Palma

Міські нетрі в Латиноамериці зазвичай розташовані на околицях, але на Місто злиднів, — знане як Villa miseria, або Villa 31, — натрапляєш практично в центрі Буенос-Айреса.

У 2016 році влада аргентинської столиці почала поступово впорядковувати цю територію, перейменувавши її на Район 31 (Barrio 31). Чилійський фотограф Крістобаль Пальма почав відвідувати ці занедбані квартали від 2019-го, фіксуючи архітектуру бідноти перед трансформацією, пише Dezeen.

Місто злиднів є домом для понад 40 тисяч мешканців, як корінних аргентинців, так і мігрантів із інших країн Південної Америки.

Через розташування було відчутно, що земля під цими фавелами коштує недешево. Окремі самобуди налічували шість-сім поверхів.

Місто злиднів має чіткі кордони, бо відмежоване від решти Буенос-Айреса автомобільною трасою з одного боку та залізничними коліями — з іншого. Це посилювало ізоляцію. За іронією, поряд — найдорожчий житловий район Реколета.

Віжья місерія почала хаотично забудовуватися з 1930-х років, без жодного планування, без водогону, електрики, каналізації. Вузькі вулички не асфальтовані, під час дощу ними течуть ріки багна. На голови перехожих звисають кабелі, нелегально протягнуті від найближчих ліній. Озеленення відсутнє — на одній зі світлин видно чи не єдине дерево, на яке натрапив фотограф.

Деякі будинки виглядають так, ніби розваляться просто зараз на очах. Ті, хто живе поряд із естакадою, можуть буквально доторкнутися до неї рукою, не виходячи зі спальні.

Водночас, блукаючи вулицями Міста злиднів, Пальма уявляв, як би виглядало місто без автомобілів.

Коли муніципалітет почав перебудовувати район 31, місцеві злякалися, що їх просто виселять без компенсації.

Програму співфінансували не лише з міського бюджету, але й коштом Світового банку та Міжамериканського банку розвитку. Вже зараз частина вулиць асфальтовані, підведено каналізацію та електрику. Відкрилися три школи і банк. Вперше курсують міські автобуси.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button