Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 290 днів. За цей час ми опублікували 23590 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Фото: Tiard Schulz / Unsplash

Чимало страв і продуктів, які ми звикли вважати здоровим харчуванням, насправді відносяться до шкідливої ультраобробленої їжі, повідомляє The Guardian з посиланням на два масштабних нових дослідження.

Більшість продуктів, які ми споживаємо, так чи інак проходять обробку — варіння, запікання, ферментацію тощо. Продукти з магазинів часто містять консерванти чи інші необхідні для зберігання та транспортування домішки — самі по собі вони не є ознакою надмірної обробки.

Хоч чіткого визначення ультраоброблена їжа не має, до цієї категорії відносять продукти, що пройшли значну обробку, таку як пресування та екструзія, дегідрація, гідрогенізація жирів. Вони зазвичай містять велику кількість солі та цукру, а також підсилювачів смаку, ароматизаторів тощо. У будь-якому разі це їжа, яку ви не приготуєте в себе на кухні. Передусім йдеться про чіпси, сосиски, локшину швидкого приготування, енергетичні батончики, готові соуси, сухі сніданки, цукерки, печиво, солодкі газовані напої.

Фото: Franki Chamaki / Unsplash

Зазвичай така їжа бідна на клітковину та поживні речовини, але ефективно втамовує голод і дешева у виробництві. Регулярне споживання значно підвищує ризик гіпертонії, серцевих хвороб, інфарктів та інсультів. Попередні дослідження також виявили зв’язок із раком, діабетом другого типу й, звісно, ожирінням.

Дієта жителів США та Великої Британії більш як наполовину складається з ультраобробленої їжі. Для деяких категорій, наприклад молоді та малозабезпечених, ця частка сягає 80%.

Науковиця Сіднейського універстетут Анушрія Пант зазначає, що багато людей не підозрюють, що їжа, яку вони вважають здоровою, насправді такою не є. Наприклад, знежирені йогурти, готові супи та сендвічі — це ультраоброблена їжа.

Дитяче харчування, веганське «м’ясо» та морозиво так само відносять до цієї категорії.

Один із провідних експертів з цієї теми, автор книги «Ультраоброблені люди» Кріс ван Туллекен наголошує, що зараз на ринку можна знайти безліч продуктів, які позиціонуються як органічні, екологічні, здорові, етично виготовлені й так далі. Але переважна більшість з того, що продається під такими маркетинговими гаслами, — фактично є джанкфудом. Часом ефект від споживання такої їжі можна порівняти з курінням.

За спостереженнями вчених, жінки зазвичай їдять більше такої шкідливої їжі, ніж чоловіки. Пант підозрює, що це може бути пов’язаним із рекламою знежирених і готових «дієтичних» продуктів.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button