Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 297 днів. За цей час ми опублікували 23639 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Фото: Ana Frantz / Unsplash

У Європі купівля квартири найменш доступна для чехів, згідно зі щорічними індексами нерухомості Deloitte. Торік Чехія посідала перше місце за недоступністю житла у власності, цього року її випередила Словаччина.

Кількість щорічних зарплат, необхідних для купівлі нового житла. Зліва направо: Словаччина, Чехія, Сербія, Естонія, Ізраїль, Угорщина, Литва, Ірландія, Хорватія, Боснія і Герцеговина, Польща, Нідерланди, Португалія, Сполучене Королівство, Греція, Румунія, Італія, Словенія, Данія, Норвегія, Бельгія

Так, чехам потрібно накопичити в середньому 13 річних зарплат, щоб придбати квартиру площею 70 метрів. А Прага за цим показником є найдорожчою столицею після Амстердама та Братислави. 

Кількість щорічних зарплат, необхідних для купівлі нового житла — міста

Натомість оренда у Чехії доступніша, ніж в більшості інших країн Європи: у середньому орендарі платять 14,40 євро за квадратний метр на місяць. Девелопери переорієнтовуються на ринок оренди.

Найдоступнішим власне житло є в Бельгії та Норвегії. Мешканцям цих країн потрібно лише п’ять річних зарплат на придбання квартири тієї ж площі.

Аналітики включили до дослідження й Ізраїль, де вартість житла поза конкуренцією: 5700 євро за метр. Для порівняння, у країнах ЄС з найдорожчою нерухомістю — Німеччині та Австрії — менш як п’ять тисяч.

Автори цьогорічного індексу відзначають кризу житла у Польщі, не в останню чергу пов’язану з російським вторгненням та потоком біженців із України. Банки підняли ставки на іпотеку, кількість розпочатих будівництв скоротилася на третину. 

Забудовники не можуть знизити ціни на житло, через високу вартість матеріалів і натомість намагаються заохотити покупців іншими пропозиціями — наприклад, паркувальне місце на додачу або вже готовий ремонт.

Вартість оренди в найбільших містах Польщі за рік зросла на 20-35%.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button