Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 10 років та 56 днів. За цей час ми опублікували 24485 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Нутриціологія — це наука, що вивчає вплив харчування на здоров’я і добробут людини. Вона розкриває таємниці того, як правильна дієта може вплинути на наше фізичне та психічне здоров’я. Сучасні експерти концентрують зусилля у тому числі навколо здоров’я дітей. Спеціально для нашого видання українська нутриціолог Ольга Степанова дала кілька порад, які допоможуть налагодити смачне та здорове харчування маленьких українців та українок.

«У контексті нашої теми, нутриціологія — це науковий підхід до визначення та покращення харчових звичок дітей з метою забезпечення їхнього найкращого росту, розвитку та здоров’я. Глобальний виклик полягає в тому, як зробити харчування не лише здоровим, але й смачним. Діти не стануть їсти відносно несмачні продукти лише тому, що вони корисні. Отже, треба шукати баланс», — пояснює Ольга Степанова та дає власні поради.

Забезпечуйте різноманітність

Одним з головних принципів нутриціології є різноманітність. Діти повинні споживати різні види продуктів, включаючи фрукти, овочі, злаки, білки, молочну продукцію та джерела здорових жирів. Це гарантує, що вони отримують усі необхідні поживні речовини.

Сніданок — обов’язковий!

Нутриціологія — це і також правильний режим харчування. Сніданок залишається найважливішим етапом у раціоні дітей. Він має бути ситним і включати злаки, фрукти або молочні продукти. Правильний сніданок дарує дітям енергію та здатність концентруватись на весь день.

Табу на шкідливі продукти

Ольга Степанова радить обмежити певні продукти в дієті дітей. Газовані напої, фастфуд, чіпси та цукерки містять багато шкідливих добавок і цукру, які можуть негативно впливати на здоров’я. Тож їх краще споживати менше чи взагалі відмовитись.

Гідратація

Нутриціологія — це також дотримання водного балансу. Діти повинні пити достатню кількість води протягом дня. Вона не тільки забезпечує гідратацію, але і сприяє нормальному функціонуванню всіх органів та систем організму.

Розмір порцій

«Враховуйте вік і активність дитини при підготовці порцій їжі. Не треба давати дитині більше, і точно заборонено примушувати її доїдати до кінця», — наголошує Ольга Степанова.

Здорові перекуси

Запасайтеся здоровими перекусами, такими як фрукти, горіхи або йогурти. Привчіть своїх дітей тамувати голод саме за допомогою них, а не шкідливої випічки зі шкільних їдалень.

Власний приклад

Найкраще, що можуть зробити батьки — стати прикладом для своєї дитини, теж дотримуючись здорового способу життя та ключових правил харчування. Від цього залежить правильне світосприйняття.

Режим харчування

Намагайтесь вживати традиційні сніданки, обіди, вечері та перекуси в одні й ті ж проміжки часу. Це корисно для організму (він отримує достатньо поживних речовин поступово, що запобігає дефіциту енергії). До речі, ця ж порада актуальна і для дорослих.

Консультуйтесь з фахівцем

Якщо ви маєте сумніви щодо дієти вашої дитини або у вас виникають питання про її здоров’я, краще поговоріть про це з сертифікованим нутриціологом. Не варто впроваджувати серйозні зміни у раціоні, не отримавши попереднього експертного погодження.

«Нутриціологія — це наука, яка створює важливі принципи для забезпечення правильного та смачного харчування дітей і дорослих. Дотримання цих порад забезпечить оптимальний розвиток та здоров’я вашої дитини й допоможе їй зростати щасливою», — впевнена Ольга Степанова.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button