Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 282 днів. За цей час ми опублікували 23527 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Перший дзвоник у харківському метрополітені. Фото: Андрій Дубчак, Donbas Frontliner

На п’яти станцій метрополітену Харкова облаштували 17 класів, де навчаються понад тисяча школярів. Підземка довший час була одним із найбезпечніших місць міста, розташованого близько до російського кордону. Про те, як учні навчаються у метро, йдеться у матеріалі BBC Україна.

Найбільше класів — на станціях «Університет» та «Перемога», які є одними з найглибших. Місця обладнали у службових приміщеннях, над платформами, де рухаються потяги.

Фото: Харьков Now

«Щоб потрапити у нашу школу, треба сісти у хвіст вагона, вийти і завернути. Там жовто-блакитні двері дуже помітні, а поряд з ними є одні дверцята, сірі», — розповідає 14-літня Аліна Барсук.

Приміщення готували місяць, встановили клімат-контроль і шумоізоляцію. «Коли потяг їде вже зі станції, трішки підлога вібрує. А так нічого не чути», — каже Аліна.

Фото: Харьков Now

Окрім вчителів у кожному класі є тьютори, які супроводжують дитину під час уроку до вбиральні, допомагають розважатися учням на перервах.

Вчителі, батьки та учні відчували потребу в офлайн-заняттях. На думку матері Аліни, за півтора року онлайн-навчання впав рівень знань і погіршилася дисципліна. Спершу планували повернути школярів за парти на перших поверхах шкіл — так би вони втигали спуститися в укриття. Але росіяни продовжуть обстрілювати Харків, зокрема ракетами С-300, комісія скасувала позитивні висновки щодо частини сховищ.

До четвертого вересня, коли розпочалося навчання у метро, вдалося набрати 61 клас. Третина — першачки, але є 5-8 класи та навіть один клас випускників, які приходять на навчання у метро у дві зміни. Приблизно два дні на тиждень учні навчаються онлайн.

Перший дзвоник у харківському метрополітені. Фото: Андрій Дубчак, Donbas Frontliner

Щоб сформувати класи, дітей тимчасово відраховують зі шкіл, де вони навчалися раніше. За учнями залишаються їхні місце у старих школах, вони можуть повернутися туди будь-коли. Та навчання у метро стає все популярнішим — за тиждень назбирали ще один клас. Набір триватиме протягом усього року.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button