Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 277 днів. За цей час ми опублікували 23484 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Фото: Nick Night / Unsplash

Від січня 2024 року Чехія значно підвищить розмір штрафів для водіїв, які порушють правила дорожнього руху, повідомляє Prague Forum.

Чеські дороги вважаються далеко не найбезпечнішими у Європі. За даними Євростату, щороку в країні стається 50 смертей у ДТП на мільйон мешканців. Це хоч і менше, ніж у Румунії (93) чи Болгарії (81), проте значно більше, ніж у сусідніх Німеччині (31) й Австрії (41).

У Чехії нараховуватимують бали за кожне з порушень: два, чотири або шість залежно від типу. Якщо водій набирає 12 балів, його права конфіскують і він мусить перездати екзамени протягом року.

Система балів діє й зараз, однак, наприклад, за перевищення швидкості або керування напідпитку водій отримує сім балів, а з нового року дещо менше — шість балів. Та при цьому максимальний розмір штрафу зросте з 20 тисяч крон до 25 тисяч крон (понад тисяча євро).

Для порівняння, в Німеччині максимальний штраф за грубе перевищення швидкості — на 70 км/год і більше у межах населеного пункту — становить 680 євро.

Так само штраф в розмірі 25 тисяч крон передбачено за проїзд на червоний сигнал світлофора — зараз за це стягують вп’ятеро меншу суму.

Штраф за відмову пройти тест на алкоголь або відсутність водійського посвідчення зростає з 50 тисяч крон до 75 тисяч крон (три тисячі євро).

Серед інших змін, які ухвалили в Чехії, — зниження мінімального віку, коли можна отримати водійські права, до 17 років. Підлітки матимуть можливість протягом року їздити під наглядом дорослого — батьків або інших досвідчених водіїв.

Міністерство транспорту вважає, що це безпечніший спосіб набути досвіду, ніж пройти тритижневий курс в автошколі й відразу виїхати на дорогу без нагляду.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button