Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 298 днів. За цей час ми опублікували 23640 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Фото: ليبيا الأحرار, twitter.com/WxNB_

Чверть портового міста Дерна у Лівії зруйновано повінню через прорив дамб, змито цілі житлові квартали. Кількість загиблих оцінюють у 20 тисяч. Евакуйовано 30-40 тисяч людей — це майже половина населення.

«Думаю, нам потрібно осмислити масштаб того, що сталося. Це не була звичайна повінь. Сила мільйонів кубічних метрів, які вивільнилися після прориву дамби, була такою ж чи навіть більшою, ніж сила бомби, яку скинули на Наґасакі», — коментує для BBC директор незалежного аналітичного центру Лівії Анас Аль Гоматі.

Фото: ليبيا الأحرار, twitter.com/WxNB_

Катастрофу такого масштабу приніс циклон Даніель. У ніч проти 11 вересня (тому дехто називає це лихо «лівійським 9/11») спричинений небувалими опадами потік води з гір зніс дві греблі, й вода хлинула в бік Середземного моря, буквально змивши частину Дерни. Очевидці кажуть, хвиля була схожа на цунамі.

Фото: ليبيا الأحرار, twitter.com/WxNB_

«Я повернувся з Дерни, там кошмар. Мертві тіла всюди — в морі, на суші, під будинками. Я не перебільшую, коли кажу, що 25% міста щезло», — повідомив Reuters міністр цивільної авіації східного уряду Хішем Шківат.

Червоний Хрест вже підтвердив 11,3 тисячі смертей, ще близько десятка тисяч мешканців Дерни зникли безвісти. Частину тіл змило в море разом із будинками.

Дві дамби звели югославські інженери у 1970-х, тобто їм уже пів століття, і весь цей час їх не обслуговували належним чином. Їх було зроблено з глини та кам’яного каркасу. Вони були не надто великі — перша мала 70 метрів заввишки.

Фото: ليبيا الأحرار, twitter.com/WxNB_

Про тріщини у дамбах попереджали й місцеві жителі, й учені не менш як останні десять років, але нічого не було зроблено.

Лівія так і не оговталася після арабської весни 2011 року. Країною 42 роки керував клан Муаммара Каддафі, відповідно, не було інших інституцій та традицій демократичного управління: тож після повалення режиму утворився вакуум, пояснює кореспондент BBC Френк Гарднер.

Зараз Лівією керують два протиборчі уряди: один із центром у Тріполі, інший із центром у Дарні. Перший підтримує більшість країн західного світу, другий підтримують Єгипет і Росія. Остання, зокрема, використовувала ситуацію в Лівії як тренувальний майданчик для «групи Вагнера».

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button