Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 282 днів. За цей час ми опублікували 23533 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Фото: Danica O. Kus

У столиці Албанії завершують реконструкцію пам’ятки бруталізму — Тиранської піраміди за проєктом нідерландського бюро MVRDV, повідомляє designboom.

Піраміду було побудовано в 1988 році як музей, присвячений життю керівника соціалістичної Албанії Енвера Ходжи. Будівлю проєктували його донька і зять. Музей закрили після падіння режиму комуністичної партії в 1991 році. В різні роки тут розташовувалися і виставковий центр, і штаб НАТО, і нічний клуб.

Коли Піраміду зібралися знести, проти цього виступила низка зарубіжних архітекторів. Тож вирішили перетворити споруду на центр для молоді. Некомерційна організація TUMO Tirana проводитиме безкоштовні позашкільні заняття з програмування, робототехніки, анімації, музики та кінорежисури для підлітків віком від 12 до 18 років.

Піраміда в 2014 році

Перше, що кидається в очі, — на бетонних схилах з’явилися сходи. Раніше підлітки видиралися на дах, і архітектори вирішили переосмислити це стихійне використання будівлі.

То там, то тут змонтували яскраво пофарбовані бокси з кондиціонуванням. Вони можуть слугувати навчальними аудиторіями, одночасно пропонуючи студентам цікавий краєвид. 

Екстер’єр будівлі вже готовий, зараз ведуть роботи всередині. Там створили більше відкритого простору та додали озеленення.

У Тирані MVRDV також розробили проєкт хмарочоса у вигляді голови національного героя Албанії.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button