Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 288 днів. За цей час ми опублікували 23569 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Фото: Центр археології та стародавньої історії Північного Лівобережжя

Невідомі виламали та вкрали носову частину човна-довбанки, виявленого на березі Десни неподалік Чернігова, повідомляє Департамент культури Чернігівської ОДА.

Дерев’яний човен знайшли влітку місцеві рибалки. На місце прибули працівники Інституту археології НАН України, розчистили та створили 3D-модель — її можна побачити за цим посиланням.

Основою човна була видовбана дубова колода, обабіч якої було нашито дошки з верби або липи. Вони кріпилися дерев’яними шкантами, було також два залізних цвяхи.

Попередньо припустили, що це був човен, на яких ловили рибу на Десні та Дніпрі від ХVIII до початку ХХ століття. Такі мали 8-12 метрів у довжину.

Дно човна археологи не дослідили, оскільки воно розташовано нижче рівня річки. Над ним нависає п’ятиметровий схил, тому роботи припинили. Задокументувавши знахідку, археологи засипали її піском. Точне датування мали визначити за вуглецевими пробами.

В обладміністрації вважають, що човен вкрали «чорні археологи». Вони відкопали й виламали чи відрубали саме носову частину, що нависала над водою. Решта човна знаходиться у схилі.

Історик-блогер Олександр Алфьоров заявив, що заплатить 20 тисяч гривень тому, хто повідомить про місцезнаходження викраденої частини човна.

Місце, де була носова частина човна

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button