Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 287 днів. За цей час ми опублікували 23569 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Забудовник продовжив розбирати історичні будівлі комплексу Київського повітового земства на вулиці Рейтарська, 37, побудовані початку ХХ століття, попри приписи міської влади та кримінальне провадження. Про це повідомив заступник директорки Департаменту охорони культурної спадщини Дмитро Перов.

За його словами, попри наявне кримінальне провадження, приписи Департаменту територіального контролю та Департаменту охорони культурної спадщини, забудовник, компанія НЕСТ, продовжив будівельні роботи. Вони були зупинені Національною поліцією 8 вересня, однак знову відновлені за кілька днів – 12 вересня.

Садиба на вулиці Рейтарська, 37 є частиною памʼятки археології національного значення «Культурний шар “Міста Ярослава”», ІХ-ХІІІ ст., охоронний №260028-Н (постанова Кабінету Міністрів України від 03.09.2009 №928) та буферної зони обʼєкта всесвітньої спадщини ЮНЕСКО «Київ: Собор Святої Софії і прилеглі монастирські споруди, Києво-Печерська лавра» (наказ Міністерства культури, молоді та спорту від 31.01.2020 року №412).

Відповідно до українського законодавства, усі пам’ятки археології є державною власністю. Водночас, згідно з відкритих даних Державного кадастру, земельна ділянка за кадастровим № 8000000000:88:175:0007, що розташована на Рейтарській, 37, є складовою пам’ятки археології та знаходиться у приватній власності.

Перов зазначає, що вказана земельна ділянка була приватизований всупереч приписам закону «Про охорону культурної спадщини», який визначає виключне право власності держави на пам’ятки археології.

«Відтак, передача пам’ятки національного значення є незаконною. Рішення Київради від 24 грудня 2009 року № 943/3012 є незаконним, оскільки прийнято поза межами повноважень, якими наділений орган місцевого самоврядування, а саме – володіння користування та розпорядження пам’ятками археології, особливо цінними землями державної власності», – підсумував експерт.

Читайте також: Забудовник показав, як виглядатиме фасад будівлі на Рейтарській після реконструкції

У зверненні кияни закликають Офіс генерального прокурора відкрити кримінальне провадження за фактом незаконної приватизації пам’ятки археології, а також вжити заходів щодо представництва інтересів держави в суді, шляхом звернення до суду з позовом про визнання договору продажу (приватизації) земельної ділянки недійсним.

Фото: Дмитро Перов

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button