Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 289 днів. За цей час ми опублікували 23579 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Фото: unsplash/rgaleriacom
Відоме за численними екранізаціями колумбійське місто Медельїн все більше приваблює туристів, цифрових кочівників та інвестиції. У 2022 році його відвідали 1,4 мільйона туристів з-за кордону, пише Bloomberg.

Після пандемії у місті почали відкривати нові ресторани, магазини та місця для розваг, що приваблює туристів. Водночас наплив людей з-за кордону підвищує орендну плату за житло та викликає негативну реакцію місцевих жителів. У Медельїні масовий туризм створює унікальні проблеми, адже, як кажуть експерти, це сталося неочікувано. «Усе, що відбувається надто швидко і надто масштабно, породжує конфлікт», — вважає Алехандро Ечеверрі, експерт з міського планування.

2022 року місто відвідали рекордні 1,4 мільйона туристів з-за кордону, переважно зі США. А оскільки пандемія відкрила можливість віддаленої роботи, цифрові кочівники тепер сидять з ноутбуками у кафе та коворкінгах, які з’явилися по всьому місту. Сайт Nomad List визначає Медельїн як найкраще місце для віддаленої роботи в Латинській Америці після Буенос-Айреса та Мехіко.

Фото: unsplash/windandraven
Історія міста зробила його впізнаваним серед іноземців. У 1980-х і на початку 1990-х наркобарон Пабло Ескобар використовував Медельїн як базу для свого картелю, який контролював приблизно 60% світових поставок кокаїну. Боротьба з іншими торговими групами та оголошена Ескобаром війна колумбійській державі призвели до різкого зростання насильства, піднявши рівень убивств до 375 на 100 тисяч осіб у 1991 році. Сьогодні туристів приваблює Медельїн частково через це жахливе минуле. Серіал Netflix «Наркос» та інші популярні зображення в ЗМІ підвищили обізнаність про місто для покоління, яке народилося після епохи Ескобара.

Фото: unsplash/joelduncan

Але вони потрапляють у зовсім іншу атмосферу. Смерть Ескобара в 1993 році та роззброєння деяких воєнізованих угруповань у наступні роки частково придушили насильство. Інвестиції в освіту та інфраструктуру також допомогли, каже Наталія Кастаньо, керівниця Центру досліджень міста та навколишнього середовища університету EAFIT. Сьогодні рівень вбивств коливається близько 15 на 100 тисяч жителів — значно нижче, ніж у багатьох містах Латинської Америки та США. Бібліотеки, канатні дороги і навіть ескалатори були побудовані в найбідніших районах.

Фото: unsplash/michaelbaronr

Частково привабливість міста полягає в купівельній спроможності, якою користуються іноземці: у 2022 році колумбійський песо впав до рекордно низького рівня. У Медельїні можна орендувати порівняно недороге житло. «Ця орендна плата може бути недорогою для тих, хто звик до дорогих міст США, але це інша історія для місцевих жителів», – пише видання. За даними аналітичного сайту AirDNA, кількість доступних оголошень на Airbnb і Vrbo в Медельїні зросла на 45% (до 12 372 у червні з 8 532 роком раніше).

Орендна плата невпинно зростає. У районі Лаурелес, який є улюбленим місцем для туристів і цифрових кочівників через його обсаджені деревами тротуари, парки та тихі вулиці, — ціни на оренду підскочили на 80% лише за перші чотири місяці 2023 року. Це означає, що середня місячна орендна плата за квартиру площею 70 квадратних метрів зросла до 3,2 млн песо (близько 780 доларів) у квітні з 1,8 млн песо в січні.

Фото: unsplash/mike_swigunski

При цьому мінімальна місячна зарплата в Колумбії становить 1,3 млн песо. Крім того, все більше орендодавців здають житло на короткострокові терміни. Тому знайти квартиру на довгий період стало важко навіть місцевим жителям.

Фото: unsplash/massadrenaline
Такі тенденції викликали протести з боку місцевих жителів. У громадських місцях з’явилися яскраві жовто-чорні плакати з написом іспанською: «Ні грінго. Не дозволяйте колонізаторам завищувати ціни». Мешканці також почали скаржитися на зростаючий шум і безлад.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button