Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 288 днів. За цей час ми опублікували 23573 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Вчора, 21 вересня, росіяни запустили по Україні 43 ракети, пошкодивши енергетичні об’єкти на заході та в центрі. Фахівці висувають припущення, чому обстріли енергосистеми почалися за ще теплої погоди, у матеріалі ВВС Україна.

«Пішло промацування енергосистеми України для підготовки серйозніших ударів під час холодів», — вважає військовий експерт Валерій Романенко. На його думку, такими ударами виснажують українські запаси обладнання, щоб під час морозів удар був дошкульнішим.

Читайте також: Як підготуватись до відключень електрики взимку? Повний список порад

Торік першу атаку на енергетику росіяни здійснили 11 вересня на Харківщині, а в жовтні почалися масовані обстріли. Наразі Росія, за оцінкою українського Генштабу, має 600 високоточних ракет і щомісяця може виробляти по 100 одиниць.

Експерт з енергетики Михайло Гончар вважає, що стійкість енергосистеми зараз значно менша, ніж перед вторгненням. «Система не може бути краще готова, ніж минулого року. Були виведені з ладу потужні магістральні трансформатори, які неможливо відновити навіть за цілий рік, понищена вугільна генерація», — каже він.

Є приводи для оптимізму

Попри це, експерти та представники військових запевняють, що гіршої ситуації зі світлом за минулорічну не буде.

Зараз українська система ППО набагато сильніша, ніж на початку минулої осені, що дає привід для оптимізму. «В цей сезон ми входимо з більшою кількістю західної техніки, хоча її недостатньо. Є також системи виявлення та РЕБ, є великий досвід роботи мобільних вогневих груп», — наголошує речник Повітряних сил Юрій Ігнат.

Самі енергетики торік набули досвіду й мають більше методів виходу з кризових ситуацій.

«Наша енергосистема була зроблена з великим запасом міцності та гнучкості. Тому енергетики змогли по ходу мінімізувати негативні наслідки ураження трансформаторних станцій. Трансформатор неможливо відновити швидко, але можна робити певні схеми перекомутації ліній, тому електропостачання швидко може відновлюватись», — зазначає Гончар.

Знищення кількох підстанцій, за його словами, не є критичним для системи. Щоб реалізувати сценарій «повної темряви», росіянам треба спалити кілька сотень підстанцій. Тож відключення світла будуть, але довести енергосистему до блекауту не вдасться.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button