Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 289 днів. За цей час ми опублікували 23582 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Фото: Pruthvi Sagar A R / Unsplash

Україна вперше пройде зиму за рахунок газу власного видобутку, заявив голова Нафтогазу Олексій Чернишов.

«У 2023 році Нафтогаз зробив рекордну кількість нових свердловин, і ми продовжимо цей тренд у наступному році. Цю зиму ми плануємо пройти за рахунок газу українського видобутку», — повідомив він.

Об’єм газу в сховищах уже перевищує 15 мільярдів кубометрів — у той час, як планувалося досягти 13,5 мільярдів. Тарифи для населення при цьому підвищувати не планують.

Українського газу достатньо саме тому, що скоротилася промисловість, пояснює BBC.

Після здобуття незалежності Україна споживала понад 75 мільярдів кубів газу на рік, переважно з Росії. Після анексії Криму та початку війни споживання скорочувалося, аж поки у 2016-му від російського імпорту не відмовилися взагалі. Україна почала купувати лише в Європі, зростала частка газу внутрішнього видобутку.

У 2021 році споживання склало трохи більше 27 мільярдів кубів, з яких імпортували лише 2,6 мільярда. Промисловість та непобутові споживачі спалили майже 12 мільярдів, населення — 8,6 мільярда, виробники тепла — 6,3 мільярда кубів.

Після початку повномасштабного вторгнення Україна сама видобула 18,5 мільярда кубів, імпортувала 1,5 мільярда. Та цього виявилося більш, ніж достатньо. У перший рік великої війни економіка країни скоротилася на третину, а мільйони українців виїхали за кордон.

Торік споживання електрики промисловістю впало на 45%, а населенням — на 16%. Масовані російські ракетні удари знищили чи пошкодили до половини енергосистеми, і за літо далеко не все вдалося відновити.

Українська металургія виробила лише третину від того, що виробляла до війни — через втрату Азовсталі, Маріупольського меткомбінату та інших активів, доступу до експортних шляхів через Азовське і Чорне моря.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button