Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 291 днів. За цей час ми опублікували 23590 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Київський фронтенд-девелопер Роман Ільєнко облаштував в Обухівці Дніпропетровської області повністю автономний будинок на випадок відключень світла, повідомляє DOU.

Роман і його дружина Валерія живуть у квартирі в Києві, але ділянку обрали на Дніпропетровщині, щоб бути ближче до сім’ї дружини.

У виробника замовили модульний будинок. Компанія пропонує готові варіанти, покупець обирає площу, наповнення, може скоригувати планування кімнат, замінити покриття підлоги тощо.

Етапи збирання модульного будинку

Укриття в будинку немає через високий рівень підземних вод в Обухівці. Стандартний погріб затопить.

Етапи збирання модульного будинку

На ділянці, що належить до садового товариства, є трансформаторна підстанція, яке забезпечує електроенергією.

Для води зробили власну свердловину з насосом. Якщо взимку не користуватися водою постійно, вона замерзає у шлангах і ті тріскають, тож варто подбати про її обігрів.

Етапи збирання модульного будинку

Як джерело резервної електроенергії обрали інвертор на 5 кВт — перетворювач постійного струму на змінний. Для освітлення, інтернету і роботи водяного насоса вистачає інвертора на 3 кВт. Надто дешевий інвертор може згоріти від мережі.

Серед батарей Роман вибрав літій-залізо-фосфатний акумулятор, який має значно більше циклів перезапуску порівняно з літій-іонним. Інвертор і акумулятори мають бути сумісними за напругою. Саме тому айтівець відмовився від вже готової батареї. Натомість замовив з Європи 16 акумуляторних комірок, до яких під’єднав плату контролю BMS, що контролює заряджання та розряджання батареї. Зібраний власноруч акумулятор виявився й дешевшим: 10 тисяч гривень проти 16 тисяч за готовий.

Такого акумулятора вистачає на день. Потрібно було додаткове джерело енергії. Бензиновий генератор не є ідеальним варіантом через забруднення навколишнього середовища, до того ж дорогий у використанні (приблизно від 50 гривень за годину роботи), потребує обслуговування. Роман зупинився на сонячних панелях. Їх достатньо для роботи водяного насоса, освітлення будинку, інтернету, заряджання ґаджетів, а також частково для опалення.

У будинку використовують енергоефективні обігрівачі з термостатами — 375 Вт у двох кімнатах та 900 Вт у кухні-студії. Вони нагрівають повітря конверторним методом, а предмети довкола – інфрачервоним опаленням. Також вони лише підтримують задану температуру і не працюють цілодобово.

На випадок повного блекауту мають піч-комин на дровах. До неї додали радіатори, щоб максимально ефективно розсіювалося тепло. На ній є конфорка для приготування їжі.

Для туалету використовують звичайний бетонний септик. У септику зробили гідроізоляцію та заселили спеціальні бактерії, що переробляють відходи. Виробники запевняють, що його можна чистити раз на 40 років. Проте важливо встановлювати септик подалі від свердловин.

Далі Роман планує купити Starlink. Нині в будинку — оптичний інтернет, який, зі слів провайдера, має працювати до 10 годин без світла. Загалом будинок обійшовся у 33 245 доларів.

Кошторис у доларах:

  • Ділянка 5,5 соток — 3500
  • Модульний будинок — 24 100
  • Фундамент будинку — 1200
  • Доставка будинку — 800
  • Септик — 1200
  • Свердловина та насосна станція — 370
  • Інвертор — 765
  • Акумулятор — 410
  • 4 сонячні панелі та система кріплення — 900

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button